Для здорового способу життя завжди потрібно однаково піклуватися про всі системи здоров’я. Також важливо харчуватися правильно: вживати корисні продукти та слідкувати за своїм раціоном. Ми зібрали для вас 7 продуктів, які сприяють відновленню клітин та покращують роботу всього організму.
Авокадо
Instagram: @toastedtable
Авокадо насичене калієм, кальцієм, магнієм, натрієм і фосфором. Крім мінеральних речовин, воно також містить вітаміни PP і провітаміни A, B, C, D. У складі авокадо — олеїнова кислота, яка перешкоджає утворенню холестерину (його надлишок призводить до утворення жовчних каменів, відкладення холестеролу на стінках судин та порушення обміну речовин).
До авокадо входить і вітамін Е — завдяки вираженій антиоксидантній дії він гальмує старіння. До того ж, цей фрукт знижує дратівливість, втому, сонливість та збільшує концентрацію й працездатність.
Чорний шоколад
Instagram: @lindt
Чорний шоколад, який містить 70-85% какао, має декілька корисних властивостей. Зокрема, флаваноїди в його складі впливають на покращення кровообігу та зниження артеріального тиску. Водночас мідь, залізо та магній покращують якість шкіри, а кальцій відповідає за її відновлення. Також чорний шоколад зменшує стрес та підвищує нейропластичність мозку — це вже позитивний ефект на пам’ять та настрій.
Броколі
Instagram: @moraguesnatalia
Завдяки клітковині у своєму складі броколі приносить користь травній системі — їжа швидше проходить через кишківник. Водночас харчові волокна захищають слизову оболонку від хелікобактерій, виразки шлунку та гастриту. Кемпферол, який містить броколі, допомагає виводити токсини, а альфа-ліноленова кислота запобігає захворюванням серцево-судинної системи. Висока концентрація вітаміну C та каротиноїдів лютеїну, зеаксантину та бета-каротину захищає клітини від атак вільних радикалів та сповільнює старіння організму.
Червона капуста
Instagram: @runningtothekitchen
Червона капуста має високий вміст антоціанів, які знижують крихкість судин, а велика кількість антиоксидантів у її складі сприяє відновленню клітин. Водночас у ній містяться каротин, калый та вітаміни C і K. Червона капуста добре впливає на обмін речовин — її також рекомендують вживати для профілактики пухлинних захворювань і лікування виразки шлунка.
Квасоля
Instagram: @takestwoeggs
Вітаміни А, РР, В, К, С, Е, які містяться в квасолі, є природними антиоксидантами — вони зміцнюють імунну систему людини, налагоджують роботу органів і підсилюють обмінні процеси. Мінеральні солі заліза, магнію, фосфору, йоду, калію, сірки і кальцію у складі продукту перешкоджають захворюванням шлунково-кишкового тракту і бронхів. Водночас амінокислоти лізин, тирозин і метіонін полегшують роботу кишечника, адже сприяють швидкому засвоєнню білка.
Чорниця
Instagram: @clairedelmar
Чорниця містить велику кількість магнію, кальцію, марганцю та вітамінів A, B і C. Антиоксиданти в її складі знижують ризик розвитку онкології, сприятливо впливають на серце й судини. Флавоноїди і таніни в чорниці пригнічують будь-які запальні процеси в організмі.
Топінамбур
Instagram: @khmaraandkitchen
Завдяки харчовим волокнам топінамбур позитивно впливає на підшлункову залозу, стабілізуючи її роботу. Водночас кремній у коренеплоді корисний для суглобів і м’яких тканин організму. До того ж, антиоксиданти в топінмабурі покращують якість шкіри, нігтів і волосся, тому що насичують їх корисними речовинами, що зберігають молодість тканин.