«Цибуля — недорогий овоч, вирощувати який досить просто, саме тому цибулевий суп довгий час вважався їжею бідняків, а популярний він ще із часів Римської імперії. Правда, сучасна версія цибулевого супу з яловичого бульйону, грінок і карамелізованої цибулі прийшла із Франції. Мені подобається цей суп через простоту приготування й той результат, який отримуєш, а він нікого не залишить байдужим. Я приготував цю страву з ріпчастою цибулею та вином, але цілком можна експериментувати», — каже Євген Клопотенко.
Тож розповім, як саме:
Цибуля. Насправді для приготування цибулевого супу підійде будь-яка цибуля, я взяв ріпчасту, але можна використовувати солодкі сорти і навіть мікс ріпчастої й цибулі-порею.
Бульйон. Як правило, цибулевий суп готують на яловичому бульйоні, але цілком підійде будь-який інший: курячий, індичий, овочевий або грибний — усе залежить від ваших смакових уподобань. Цього разу я вирішив максимально скоротити час приготування супу, зробивши його зовсім без бульйону.
Спеції та добавки. Таке рідко буває, але цього разу я не став експериментувати зі спеціями — тільки сіль, мелений чорний перець та лавровий лист. Ви ж можете урізноманітнити смак свого цибулевого супу мускатним горіхом, чебрецем чи розмарином. Крім вина також можна додавати коньяк або херес, правда, головна умова — знати міру. Алкоголь повинен надати особливий шик, але не заглушити основний смак цибулевого супу. До слова, можна й зовсім обійтися без алкоголю, додавши кілька столових ложок молока, щоб страва вийшла ніжнішою на смак.
Як приготувати цибулевий суп
Інгредієнти:
4 великі ріпчасті цибулини
50 г вершкового масла
50 мл білого сухого вина
1 ст. л. соняшникової олії
1 ст. л. борошна (повна)
1,5 л води
4 скибочки хліба
100 г тертого сиру (грюєр або будь-який інший твердий сир)
2-3 лаврових листки
сіль і перець до смаку
Готуємо цибулевий суп: покроковий рецепт
Підготуйте всі інгредієнти для приготування цибулевого супу.
Візьміть 4 великі ріпчасті цибулини, очистьте і наріжте півкільцями.
У сотейник або каструлю з товстим дном влийте 1 ст. л. соняшникової олії, додайте 50 г вершкового масла. Смажте цибулю на середньому вогні, поки вона не стане м’якою. Посоліть до смаку.
Додайте до цибулі 1 повну столову ложку борошна. Перемішайте.
Слідом влийте 50 мл білого сухого вина. Випарюйте 2-3 хвилини. Потім влийте 1,5 л води, посоліть і додайте 2-3 лаврових листки.
Підсмажте грінки на сухій пательні.
Суп вилийте в посуд, у якому будете ставити його в духовку. Зверху на суп викладіть грінки.
Натріть твердий сир, посипте ним суп і відправте його в духовку запікатися 5-8 хвилин за температури 180 градусів. Необхідно, щоб сир розплавився.