Смачно, як у Франції: готуємо цибулевий суп

Гурманська страва з простих інгредієнтів

«Цибуля — недорогий овоч, вирощувати який досить просто, саме тому цибулевий суп довгий час вважався їжею бідняків, а популярний він ще із часів Римської імперії. Правда, сучасна версія цибулевого супу з яловичого бульйону, грінок і карамелізованої цибулі прийшла із Франції. Мені подобається цей суп через простоту приготування й той результат, який отримуєш, а він нікого не залишить байдужим. Я приготував цю страву з ріпчастою цибулею та вином, але цілком можна експериментувати», — каже Євген Клопотенко.

Тож розповім, як саме:

Цибуля. Насправді для приготування цибулевого супу підійде будь-яка цибуля, я взяв ріпчасту, але можна використовувати солодкі сорти і навіть мікс ріпчастої й цибулі-порею.

Бульйон. Як правило, цибулевий суп готують на яловичому бульйоні, але цілком підійде будь-який інший: курячий, індичий, овочевий або грибний — усе залежить від ваших смакових уподобань. Цього разу я вирішив максимально скоротити час приготування супу, зробивши його зовсім без бульйону.

Спеції та добавки. Таке рідко буває, але цього разу я не став експериментувати зі спеціями — тільки сіль, мелений чорний перець та лавровий лист. Ви ж можете урізноманітнити смак свого цибулевого супу мускатним горіхом, чебрецем чи розмарином. Крім вина також можна додавати коньяк або херес, правда, головна умова — знати міру. Алкоголь повинен надати особливий шик, але не заглушити основний смак цибулевого супу. До слова, можна й зовсім обійтися без алкоголю, додавши кілька столових ложок молока, щоб страва вийшла ніжнішою на смак.

Як приготувати цибулевий суп

Інгредієнти:

4 великі ріпчасті цибулини

50 г вершкового масла

50 мл білого сухого вина

1 ст. л. соняшникової олії

1 ст. л. борошна (повна)

1,5 л води

4 скибочки хліба

100 г тертого сиру (грюєр або будь-який інший твердий сир)

2-3 лаврових листки

сіль і перець до смаку

Готуємо цибулевий суп: покроковий рецепт

Підготуйте всі інгредієнти для приготування цибулевого супу.

Візьміть 4 великі ріпчасті цибулини, очистьте і наріжте півкільцями.

У сотейник або каструлю з товстим дном влийте 1 ст. л. соняшникової олії, додайте 50 г вершкового масла. Смажте цибулю на середньому вогні, поки вона не стане м’якою. Посоліть до смаку.

Додайте до цибулі 1 повну столову ложку борошна. Перемішайте.

Слідом влийте 50 мл білого сухого вина. Випарюйте 2-3 хвилини. Потім влийте 1,5 л води, посоліть і додайте 2-3 лаврових листки.

Підсмажте грінки на сухій пательні.

Суп вилийте в посуд, у якому будете ставити його в духовку. Зверху на суп викладіть грінки.

Натріть твердий сир, посипте ним суп і відправте його в духовку запікатися 5-8 хвилин за температури 180 градусів. Необхідно, щоб сир розплавився.


Реклама

Популярні матеріали

10 фільмів, які варто передивитися цієї осені


Одна сумка, яку полюбили всі модниці цієї осені


Благодійні ініціативи до місяця обізнаності про рак молочної...


Читайте також
Популярні матеріали