«Яку страву із пшениці ви знаєте, окрім куті? Припускаємо, що більше і не згадаєте. Ми хочемо змінити цю прикрість, щоб кожен українець відкрив для себе усі смакові якості нашого українського символу, який навіть відображений на прапорі. Пропонуємо зробити вишукану та поживну страву, поєднавши необроблену, а значить, дуже корисну пшеницю, з різними видами вівсянки. А ще рекомендуємо додати інші національні продукти, як-то: буряк, гарбузове насіння та гречку, але у вигляді попкорну. У вас вийде страва з різними текстурами та смаковим різноманіттям», — обіцяє Євген Клопотенко.
Поради з приготування вівсянки з пшеницею, індичкою та буряком
У страві ми використали необроблену пшеницю. Вона найкорисніша, але готується довго. Враховуючи це, підготовтесь звечора, скажімо, у п’ятницю, щоб на вихідних насолодитися справжнім українським сніданком чи вечерею. На ніч замочіть пшеницю у холодній воді або щонайменше на 8 годин. Вранці злийте воду, залийте свіжу та варіть до готовності. Її не потрібно надто розварювати, крупа повинна залишитися пружною.
Для цієї страви ми зробили філе індички пастрамі. Процес приготування довгий, але це того варто. М’ясо виходить неймовірно ніжним на смак. Якщо у вас немає багато часу, пропонуємо відварити індичку з додаванням лаврового листа та духмяного перцю чи посмажити на пательні із соняшниковою олією, або знову ж таки зробіть пастрамі напередодні.
Буряк відваріть до готовності або обгорніть фольгою та поставте запікатися щонайменше на годину в духовку за температури 180 градусів. Готовність перевіряйте зубочисткою.
Як приготувати вівсянку з пшеницею, індичкою та буряком
Інгредієнти:
50 г вівсянки пластівцями
50 г вівсянки плющеної
50 г відвареної пшениці (30 г сухої)
1 буряк
50 г бринзи
1 ст. л. гарбузового насіння
50 мл вершків 33%
2 яйця
1 ст. л. запашної олії для подачі
200 мл води
сіль до смаку
Для індички пастрамі:
100 г філе індички
100 г солі
Для попкорну з гречки:
5 г гречки
200-250 г соняшникової олії
Для соусу бер нуазет :
20 г вершкового масла 82,5%
Вівсянка з пшеницею, індичкою та буряком: покроковий рецепт
На ніч або щонайменше на 8 годин замочіть 30 г пшениці у холодній воді.
Зачистьте 100 г філе індики від плівок та зайвого жиру, перекладіть у миску та засипте 100 г солі. Залиште на годину. Це потрібно, щоб із м’яса вийшла вся рідина. Ми будемо її запікати су-від. Тому увімкніть розігріватися духовку до 100 градусів за 30 хвилин до приготування.
Злийте воду з пшениці, перекладіть в каструлю, залийте рідиною, посоліть до смаку та варіть годину до готовності.
Поставте варитися чи запікатися один середній буряк. Індичку дістаньте з солі, помийте під струменем води, обсушіть паперовим рушником, а потім герметично загорніть у харчову плівку. Перекладіть у форму для запікання, залийте водою, щоб повністю покривала м`ясо. Якщо цього не зробите, плівка буде підгоряти. Ставте форму в духовку на 2 години за температури 100 градусів. Ця техніка приготування су-від зробить філе індички неймовірно ніжним на смак.
Зробіть попкорн з гречки. На сухій пательні підсмажте 5 г гречки. В сотейник влийте 200-250 г соняшникової олії та дочекайтеся, щоб вона підігрілася. Слідкуйте за тим, щоб вона не перегрілася. Всипте з пательні гречку в олію, тоді кожне зернятко вибухне, як це відбувається із зернами кукурудзи. Дістаньте попкорн шумівкою та перекладіть на паперовий рушник, щоб увібралася зайва олія.
Приготуйте два яйця пашот. У сотейнику розігрійте воду, яйце вбийте у шумівку з дрібними дірочками, почекайте, поки зайва рідина стече. Щоб вийшло гарне яйце пашот, має залишитися густий білок, без рідини навколо, а потім обережно перекладіть його в киплячу воду. Варіть 1 хвилину, потім дістаньте шумівкою та перекладіть в тарілку. Те саме зробіть із другим яйцем.
Зробіть соус бер нуазет. На пательні розтопіть 20 г вершкового масла 82,5%. Слідкуйте за тим, щоб воно не пригоріло.
Коли звариться пшениця та буде готова індичка пастрамі, всипте у каструлю 50 г вівсянки пластівцями та 50 г вівсянки плющеної. Залийте 200 мл води та доведіть до кипіння. Потім злийте воду з пшениці та додайте відварені зерна в каструлю до вівсянки, влийте 50 мл вершків 33% та соус бер нуазет. Варіть на середньому вогні до готовності плющеної вівсянки.
Розкладіть на дві тарілки. Зверху на суміш каш викладіть шматочки відвареного буряка, порізану індичку пастрамі, яйця пашот та руками покришіть 50 г бринзи. Полийте 1 ст. л. запашної олії, посипте 1 ст. л. гарбузового насіння та попкорном з гречки.