Існує дуже багато способів приготування морепродуктів. Насправді їх навіть їдять сирими. Я вирішив провести експеримент та приготувати запіканку з морепродуктів — щось нове та незвичайне. Трохи соковитості та кислинки додасть томат, приємну гостроту — перець чилі, а сир поєднає все разом неймовірним яскравим сирним смаком та ароматом», — обіцяє Євген Клопотенко.
Як приготувати запіканку з морепродуктів
Складові:
400-450 г морепродуктів (коктейль)
4 зубчики часнику
1/3 перцю чилі
2-3 ст. л. соняшникової олії (або оливкової)
1 томат (середній)
2-3 гілочки чебрецю (або розмарину)
180-200 г твердого сиру
за смаком сіль та перець
Запіканка з морепродуктів: покроковий рецепт
Коктейль із морепродуктів (400-450 г) розморозьте та злийте рідину. Добре буде ще й промокнути морепродукти паперовим рушником, щоб прискорити процес її випаровування в подальшому приготуванні. Томат наріжте тонкими слайсами. До речі, для цього я дуже рекомендую використовувати ніж для нарізування хліба — пилку. Добре справляється з цим завданням, тоді як звичайний ніж досить часто просто ковзає по шкірі томата.
Роздавіть ножем 2-3 зубчики часнику та ароматизуйте їм 2-3 ст. л. олії на гарячій сковороді протягом 40 секунд.
Додайте в сковороду морепродукти та готуйте 3 хвилини, щоб вони не встигли стати гумовими та переготуватися. Інакше їх доведеться доводити до смаку ще близько 1 години. Якщо за цей час вода не випарувалася, то відкиньте морепродукти на сито і таким чином позбавтеся зайвої та непотрібної в запіканці вологи.
Дно форми для запікання накрийте слайсами томатів. Притрусіть чорним перцем і листочками чебрецю. Можна використовувати сухі трави. Акуратно розподіліть підготовлені морепродукти формою рівним шаром. Додайте до морепродуктів трохи солі, але не переборщіть, тому що сир має злегка солонуватий смак, дрібнорубаний зубчик часнику та слайси 1/3 перцю чилі. Злегка поперчіть.
Твердий сир натріть на дрібній тертці, яку зазвичай використовують для натирання часнику.
Розподіліть сир по всіх морепродуктах. Запікайте блюдо за температури 180 градусів трохи більше 10-12 хвилин. За цей час сир розплавиться і злегка підрум`яниться.