В умовах вимушеного блекауту українці звикають до нових умов життя. Зокрема, вчаться готувати без електрики. Добре, якщо у вас удома є газова плита й у приготуванні їжі ви не залежите від відключення електроенергії. Але що робити, коли газу немає і разом зі світлом зникає можливість навіть підігріти води?
Гастрожурналістка, авторка кулінарного блогу «Котлетка» Маша Сердюк переконує: вихід є. Наприклад, завжди можна приготувати кашу. Багато круп насправді не треба варити, потрібно лише залити їх рідиною та залишити настоюватися на певний період часу.
Як приготувати кашу на холодній воді
Для приготування цих каш достатньо холодної води. Воду, до речі, можна замінити молоком чи кефіром.
Вівсянка (каша або у пластівцях). Для приготування в холодній воді залишити настоюватися на 30 хвилин або годину. В окропі — достатньо 20 хвилин.
Гречка. Мало хто знає, але коричнева гречка продається в магазинах уже готова. На пакуванні зазначено, що вона обсмажена й висушена. Тому варити її необов’язково, можна просто залити водою кімнатної температури, молоком або кефіром. Після цього гречка має настоятися мінімум 5 годин, а ще краще — ніч.
Манна каша. Залийте манну крупу холодною водою або молоком, накрийте та дайте настоятися 15-20 хвилин.
Перлова каша. Цю крупу можна заливати як окропом, так і звичайною водою. Але настоюватися в холодній воді вона має від 10 до 24 годин. Тому краще заливати її звечора.
Кускус. Крупу, залиту холодною водою, достатньо залишити на 20-30 хвилин для приготування.
Кіноа. Залити холодною водою й залишити на ніч.
Як приготувати кашу на окропі
Якщо ж ви все-таки маєте можливість закип’ятити воду, то ось вам ще кілька порад із приготування різних каш. До речі, всі нижчеперелічені каші також можна готувати в термосі: 1 година кипіння на плиті дорівнює 4-5 годинам настоювання в термосі.
Кускус. Залити окропом так, щоб вода покривала крупу на два пальці, накрити кришкою та залишити на 10 хвилин.
Булгур. Крупу середнього або дрібного розміру можна не варити. Дрібний булгур настоюється в окропі 20 хвилин, середній — 40 хвилин.
Пшенична каша. Залити окропом і закутати посудину в ковдру, аби зберігалося тепло. Почекати 30-50 хвилин для настоювання.
Ячна каша. Залити гарячою кип’яченою водою і залишити на 2-3 години.
Пшоняна каша. Залити окропом і почекати 1 годину для настоювання.
Усі ці каші можна подавати із солодкими або із солоними додатками. Добре смакуватимуть сезонні фрукти та ягоди, горіхи, сухофрукти, мед, варення, сиропи. Або ж заправляйте кашу сіллю, перцем, духмяними травами, які вам до смаку, додавайте олію та улюблені овочі (свіжі чи консервовані), шинку, сир, копчену або консервовану рибу тощо.