«Одного погляду на цей десерт достатньо, аби закохатися у його шоколадну душу. Мова піде про “Шварцвальд” — неймовірно смачний торт родом з Німеччини. Пухкі шоколадні бісквіти, просочені цукровим сиропом із додаванням вишневого компоте та ніжний вершковий крем — ви тільки уявіть цю ніжність.Із часів своєї появи десь на початку ХХ сторіччя, “Шварцвальд” став неймовірно популярним у всьому світі. Його рецепт, як і рецепт торта “Тірамісу”, став бестселером. Натепер майже своїм рідним його вважають і в Австрії, і у Швейцарії, й навіть у деяких італійських регіонах.
У традиційному німецькому торті обов’язково має бути присутній “Кіршвассер” — вишневий лікер, що нагадує бренді. В іншому випадку німці будуть дуже обурені та навіть не назвуть такий торт “Шварцвальдом”. Але багато хто готує його з ромом або бренді, бо не завжди можна знайти той оригінальний лікер. Я теж пропоную не зациклюватись на цьому та просто приготувати смачнюче вишневе компоте. Бо головне у “Шварцвальді” — це передати чарівне поєднання вишні, гіркуватого шоколадного бісквіту та повітряного вершкового крему. І хоч приготування цього торта займе у вас чимало часу, але це точно того варте! Якщо у вас бракує часу, готуйте “Шварцвальд” не за один раз, а спечіть бісквіт і зробіть шоколадний крем заздалегідь. А наступного дня завершіть приготування», — радить Євген Клопотенко.
Як приготувати торт «Шварцвальд»
Інгредієнти:
Для бісквіта:
5 яєць
160 г цукру
140 г борошна
25 г темного какао-порошку
20 г вершкового масла (для змащування форми)
Для сиропу:
150 мл води
150 г цукру
25 мл лікеру (або коньяку)
Для компоте:
400 г вишні
50 г цукру
25 мл лікеру
30 г кукурудзяного крохмалю
Для шоколадного крему:
350 мл вершків (кондитерських)
100 г чорного шоколаду
Для вершкового крему:
250 мл вершків (кондитерських)
30 г цукрової пудри
Для прикрас:
100 г шоколаду
вишні до смаку
м`ята до смаку
Торт «Шварцвальд»: покроковий рецепт
Для бісквіта збийте 5 яєць зі 160 г цукру. Збивайте міксером на максимальній швидкості, доки маса не побіліє і не збільшиться в об`ємі в 3-4 рази — це приблизно 5 хвилин.
Додайте до збитих яєць 140 г борошна і 25 г какао-порошку. Обережно перемішайте лопаткою. Робіть це не дуже активно, інакше тісто може стати занадто рідким.
Дно форми для запікання застеліть листом пергаменту і змастіть 20 г вершкового масла. Викладіть тісто і трохи розрівняйте. Я використовував форму діаметром 22 см.
Якщо ви використовуєте звичайну духовку, випікайте бісквіт при 180 градусах 40-45 хвилин. Перевіряйте готовність дерев`яною шпажкою, вона повинна виходити з бісквіту сухою.
Для шоколадного крему поламайте в миску 100 г чорного шоколаду на дрібні частини. Бажано використовувати шоколад із вмістом какао не менше 70%.
Вилийте в сотейник 350 мл вершків. Прогрівайте до 80 градусів. Якщо у вас немає термометра, почекайте, поки над сотейником не з`явиться пара. Перелийте гарячі вершки у миску із шоколадом.
Перемішуйте до того часу, поки шоколад не розчиниться і консистенція не стане однорідною. Накрийте харчовою плівкою так, щоб вона торкалася крему. Поставте в холодильник до повного охолодження.
Для компоте викладіть в сотейник 400 г вишні (можна використовувати заморожену). Додайте 25 мл лікеру і 50 г цукру. Доведіть до кипіння на повільному вогні. Розбавте 30 г кукурудзяного крохмалю в 50 мл холодної води і додайте до вишні. Знову доведіть до кипіння, постійно помішуючи, та відставте до повного охолодження.
Для цукрового сиропу всипте в сотейник 150 г цукру і влийте 150 мл води. Доведіть до кипіння і дочекайтеся повного розчинення цукру.
Зніміть з вогню, додайте 25 мл вишневого лікеру. Злегка перемішайте і залиште до повного охолодження.
Дістаньте з холодильника шоколадний крем і добре збийте його міксером до отримання пишної маси.
Для вершкового крему збийте 250 мл холодних вершків з 30 г цукрової пудри до стійких піків.
Готовий бісквіт повністю остудіть і потім розріжте поперек на три коржи.
Нижній корж бісквіта добре просочіть цукровим сиропом.
Потім щедро змастіть половиною шоколадного крему.
Поверх крему рівномірно розкладіть половину вишневого компоте. Накрийте другим коржем і повторіть процедуру із цукровим сиропом, залишками шоколадного крему і вишневого компоте.
Накрийте третім коржем, попередньо просоченим з боку зрізу цукровим сиропом, і акуратно притисніть, щоб торт вийшов рівним і красивим.
Промажте шви і верхівку торта вершковим кремом. Якщо залишився крем, прикрасьте їм поверхню торта. Вилийте крем у кулінарний мішок і відсадіть красиві фігурки.
Якщо є бажання, натріть зверху на торт трохи шоколаду, викладіть кілька вишеньок і листочки м`яти.