Рецепт ідеальних пасочок

Готуємося до Великодня з food-блогеркою Оленою Сагун

Українська food-блогерка Олена Сагун поділилася рецетом найсмачніших та найнебанальніших пасочок. Налаштовуємося на свято, незважаючи на складні обставини!

Інгредієнти для тіста на 3 середні форми для пасок діаметром 12, 11 та 10 см та висотою по 10 см кожна

25 г свіжих дріжджів

250 мл молока

4 жовтки + 1 для змащування

170 г цукру

1 пакетик ванільного цукру

100 г розм`якшеного вершкового масла

70 мл рослинної олії без запаху

дрібка солі

170 г ізюму або будь-яких цукатів

500 г борошна + 50 г для посипання родзинок

коньяк (або вода+коньяк) для замочування родзинок. Кількість така, щоб покрити всі родзинки.

додатково — рослинна олія для змащування робочої поверхні, ємності для тіста та рук.

Печемо паски

1) За годину замочуємо родзинки або цукати в коньяку, потім промокаємо паперовим рушником, коньяк не виливаємо, стане в пригоді.

2) Перевіряємо якість дріжджів. Злегка підігріваємо 50 мл молока (воно має бути трохи теплим, не гарячим). Виливаємо у склянку, додаємо 2 ч. л. цукру, добре розмішуємо і кришимо туди дріжджі. Накриваємо склянку тарілкою або харчовою плівкою, даємо постояти хвилин 15. Дріжджі повинні спінитися і піднятися. Якщо цього не сталося, треба взяти нові. Якщо все добре, починаємо робити опару: у глибокій ємності змішуємо 200 мл молока, 100 г борошна (з 500) і дріжджі, що спінилися. Добре перемішуємо, щоб не залишилося грудочок. Консистенція має бути як тісто на оладки.

3) Накриваємо ємність з опарою плівкою та ставимо в тепле місце на 45 хвилин. Теплим місцем може бути духовка, яку ви увімкнули на 5-10 хвилин на 100 градусів і потім вимкнули (обов`язково вимкнули). Отже, ставимо туди опару та чекаємо. За цей час опара підніметься і почне трохи осідати.

4) Коли час вистоювання опари підходитиме до кінця, беремо 4 жовтки, поміщаємо в окрему ємність, додаємо цукор, ванільний цукор, сіль, пару столових ложок коньяку, в якому замочувалися родзинки, і збиваємо міксером до освітлення та пишності. Дістаємо опару, вливаємо в неї збиті жовтки, перемішуємо. Порціями додаємо частину борошна (з решти) і змішуємо ложкою. Як тільки тісто стане щільним, переходимо до замішування руками.

5) На стіл ставимо 2 ємності — одну з рослинною олією, другу з вершковим маслом. Змащуємо робочу поверхню олією та викладаємо тісто. Воно розповзатиметься і липнутиме, це нормально. Починаємо місити, по черзі змащуючи руки олією та вершковим маслом (відео нижче). Також поступово додаємо до тіста борошно, що залишилося. Місимо доти, поки не введемо в тісто всю олію. По мірі вимішування тісто буде менше липнути до рук (завдяки маслу). Готове тісто буде м`яким, це нормально.

P.S. Якщо у вас є стаціонарний міксер із гаком, вам пощастило, місіть у ньому, по черзі додаючи борошно та обидва види олії.

6) Готове тісто перекладаємо в змащену олією глибоку ємність, накриваємо плівкою і відправляємо «підходити» в тепле місце на 1,5-2 години. Тісто збільшиться удвічі. Дістаємо його, викладаємо на змащену олією поверхню. Поруч викладаємо обсушені родзинки, посипаємо його борошном (тими 50 г, які були про запас). Починаємо місити тісто, поступово вмішуючи в нього родзинки (відео нижче). Тісто знову може липнути, не панікуємо і змащуємо руки олією.

7) Коли родзинок не залишиться, можна розкладати тісто по формах. Форми потрібно підготувати: вирізати кружечки з пергаменту та постелити на дно. Також необхідно вистелити стінки форм пергаментом (фото нижче). Пергамент повинен бути вищим за стінки. Ділимо тісто на частини, формуємо колобки і розкладаємо за формами. Тісто має займати від ⅓ до ½ висоти форми. Накриваємо всі три форми рушником і даємо тесту фінально «підійти» протягом 40-50 хв.

Підготовлені форми для пасок: на дні  кружечки пергаменту, а також пергамент вздовж стінок (він повинен бути вище за форму).

8) Через годину змішуємо жовток, що залишився, зі столовою ложкою води, змащуємо верхівки пасок. Ставимо паски в розігріту до 170 градусів духовку на 45-60 хв. Все залежить від духовки. Якщо верхівки почнуть швидко темніти, накрийте пергаментом і печіть до готовності (готовність перевіряємо дерев`яною паличкою).

9) Готові паски дістаємо, чекаємо хвилин 10, потім тягнемо за пергамент і виймаємо. Знімаємо пергамент, даємо охолонути. Усе!

А тепер про прикрашання пасок

Для прикрашання я використала два варіанти глазурі: із сирим білком та цукровою пудрою, а також із соком червоного апельсина та цукровою пудрою. Також робила кілька варіантів декору.

У цьому пості в Інстаграм я розповідаю про те, як робити глазур та де брати декор для пасок. Клікайте на картинку, переходьте в мій Інстаграм, читайте та дивіться. І підписуйтесь, звісно! Буду рада! І ви теж будете раді, бо в мене є багато рецептів.

 


Реклама

Популярні матеріали

Яке взуття обирають на зиму модниці: 28 найстильніших варіантів...


Осінній вікенд у Львові: гід найкращими локаціями 


DOROFEEVA, Jerry Heil, Klavdia Petrivna: оголошені номінанти...


Читайте також
Популярні матеріали