«Що може бути кращим за смачну домашню випічку? Пироги та пиріжки з різноманітними начинками ми пам’ятаємо з дитинства. Це щось таке неймовірно рідне. Звідки ж походять пиріжки? Важко сказати однозначно, про це дослідники сперечаються вже дуже довго, адже страва з начинки, загорнутої у тісто, є чи не в кожній світовій кухні. Унікальність пиріжків та подібної випічки в тому, що вони можуть грати роль як основної страви, так і десерту чи закуски, все залежить від обраного виду тіста та начинки.
Сьогодні я хочу поговорити про солоні пиріжки. Частіше за все начинка — це підсмажений фарш, але інколи використовують і перекручене варене м’ясо. Я вирішив узяти для начинки свинячий фарш. Але не додавав смажену цибулю, як це роблять майже завжди, а захотів зробити смак максимально м’ясним. Додав томатну пасту для насиченості та зиру для аромату. А ще трохи поекспериментував з формою та зробив пиріжки трикутними. Ви теж можете фантазувати та використовувати різні спеції та робити пиріжки різної форми. Але для початку раджу приготувати мій варіант — обіцяю, буде смачно!» — каже Євген Клопотенко.
Як приготувати пиріжки з м’ясом
Інгредієнти:
Для тіста:
500 г борошна
1 пакетик сухих дріжджів
1 ст. л. цукру
1/2 ч. л. солі
1 яйце
250 мл молока
50 мл соняшникової олії
Для начинки:
500-600 г свинини (нежирної)
2-3 ст. л. соняшникової олії
1-2 зубки часнику
50 мл соєвого соусу
1 ст. л. томатної пасти
1/2 ч. л. зири
1 жовток (для змащування пиріжків)
2 ст. л. молока (для змащування пиріжків)
1 ст. л. маку (опційно)
сіль та перець до смаку
Пиріжки з м’ясом: покроковий рецепт
Підготуйте всі інгредієнти для приготування пиріжків з м’ясом. Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів.
Для тіста всипте в чашу кухонної машини 500 г борошна, 1 ст. л. цукру, 1/2 ч. л. солі, додайте 1 яйце, 50 мл соняшникової олії й 1 пакетик сухих дріжджів, влийте 250 мл молока. Ще раз хочу звернути увагу на дріжджі — обов’язково перевіряйте їхній термін придатності та читайте пропорції на упаковці, вони можуть відрізнятися залежно от виробника.
Замісіть тісто за допомогою насадки гак. Використовуйте середні обороти для замішування.
Свинину (500 г) наріжте невеликими кубиками і зробіть фарш за допомогою насадки м’ясорубка. Дуже зручно, що ви можете одночасно робити фарш і замішувати тісто. Якщо у вас немає кухонної машини, можна замісити тісто вручну і зробити фарш за допомогою будь-якої м’ясорубки. Але зручніше і швидше, звичайно, зробити обидва процеси одночасно, так ви заощадите час і зусилля.
Готове тісто покладіть у миску, змащену олією, накрийте рушником і поставте в тепле місце без протягів на 45-60 хвилин.
Розігрійте пательню з 2-3 ст. л. соняшникової олії й викладіть 1-2 розчавлені зубки часнику. Приблизно через 2-3 хвилини після того, як олія ароматизується, вийміть часник з пательні.
Після того як ви вийняли часник, викладіть на пательню свинячий фарш і підсмажуйте кілька хвилин. Додайте 50 мл соєвого соусу.
Через кілька хвилин додайте до фаршу 1 ст. л. томатної пасти, трохи солі та перець до смаку.
Перемішайте, щоб паста і сіль з перцем рівномірно розподілилися у фарші, і готуйте до готовності м’яса.
Коли тісто підійде, обімніть його і розділіть на 12 рівних частин.
Розкачайте кожну кульку тіста в тонкий пласт за допомогою качалки.
Викладіть у середину кожного пласта м’ясну начинку і сформуйте пиріжки. Я захотів надати їм трикутної форми, але ви можете вибрати і будь-яку іншу, на смак це не вплине.
Викладіть сформовані пиріжки на деко, застелене пергаментом, швом униз.
Змішайте 1 жовток з 2 ст. л. молока і змастіть пиріжки цією сумішшю для отримання рум’яної скоринки.
Якщо є бажання, посипте пиріжки 1 ст. л. маку. Ми звикли до маку в десертах, а мені захотілося з’єднати його з м’ясом. Смак вийшов дуже цікавий.
Випікайте пиріжки в розігрітій до 180 градусів духовці на середньому рівні приблизно 25-30 хвилин.