Пампухи до Різдва: готуємо традиційну українську страву

Рецепт простого десерту з апельсиновим варенням

До Різдва-2023 залишилися лічені дні, тому починаємо складати святкове меню.

«На перший погляд пампушки та пампухи можуть здатися різними назвами однієї й тієї ж страви. Але це не зовсім так. Пишні запечені в духовці пампушки з часником ми звикли їсти до борщу, а ось пампухи, або пончики, частіше смажать на сковороді у великій кількості олії або у фритюрі. Тому сьогодні готуватимемо золотаві пампухи з апельсиновим варенням — досить популярна українська страва на Різдво», — каже Євген Клопотенко.

пампухи рецепт найсмачніших пампухів на різдво

Поради щодо приготування пампухів з апельсиновим варенням

Щоб пампухи з апельсиновим варенням вийшли чудовими та смачними, дамо вам кілька порад. Коли замішуватимете тісто, зверніть увагу на розмір використовуваних яєць. Якщо ви додали великі яйця, тісто може бути рідким. У такому випадку додайте ще трохи борошна, коли вимішуватимете. І робити це слід на присипаній мукою поверхні. Формувати ж пампухи краще, змастивши руки олією, тоді тісто не прилипатиме до них. Коли готуватимете фритюр, важливо не перегріти масло. Тому що пампухи згорять зовні та залишаться сирими всередині.

Як приготувати пампухи з апельсиновим варенням

Інгредієнти:

Для варення:

5-6 апельсинів (500 г апельсинового філе)

250 г цукру

Для пампухів:

500 г борошна

50 г вершкового масла

30 г живих дріжджів

250 мл молока

75 г цукру

4 жовтки

1 яйце

2 ст. л. горілки

1 ч. л. ванільного цукру

цедра 1 апельсину

½ ч. л. солі

500 мл соняшникової олії (для фритюру)

Рецепт пампухів з апельсиновим варенням:

Підготуйте всі інгредієнти для приготування золотистих пампухів з апельсиновим варенням. Дістаньте вершкове масло з холодильника, щоб воно трохи розм`якшилося.

Почнемо з опари. Для приготування вилийте у велику миску 250 мл теплого молока та всипте 75 г цукру. Зверніть увагу, що молоко не повинно бути гарячим, інакше дріжджі не спрацюють.

Розкришіть в миску 30 г живих дріжджів і додайте 2 ст. л. борошна. Обережно все змішайте та залиште, щоб дріжджі активізувалися.

Тим часом зваримо апельсинове варення. Виріжте м`якоту з 5-6 апельсинів. Для цього потрібно зрізати шкірку апельсинів разом із білою частиною та вирізати всі часточки апельсина без перетинки. У вас має вийти приблизно 500 г філе апельсина.

Викладіть часточки апельсина в сотейник і всипте 250 г цукру. Поставте на невеликий вогонь і варіть 40 хвилин, періодично помішуючи, щоб маса загусла. Потім залиште апельсинове варення охолонути.

В іншу миску викладіть 50 г вже розм`якшеного вершкового масла, всипте ½ ч. л. солі та 1 ч. л. ванільного цукру. Вимийте апельсин і натріть цедру в миску, це додасть неймовірний аромат.

Вбийте в миску яйце. Відокремте ще 4 жовтки та додайте до цілого яйця, білки нам вже не знадобляться. Влийте 2 ст. л. горілки та перемішайте вінчиком.

У миску з опарою висипте борошно, що залишилося, і вилийте яєчну суміш з апельсиновою цедрою. Добре вимішайте тісто, накрийте рушником і залиште підходити на 1 годину в теплому місці.

Готове тісто має збільшитися обсягом приблизно у 2 рази. Ретельно обімніть його і трохи відбийте об дошку.

Розкачайте тісто у пласт завтовшки приблизно 5 мм. За допомогою склянки виріжте кружечки з тіста.

На кожен кружечок тіста викладайте чайною ложкою трохи апельсинового варення і накривайте іншим кружечком тіста, защипуючи краї. Сформовані пампухи залиште на 40 хвилин, щоб вони піднялися.

Після того як пампухи підійдуть, можна починати їх смажити. У сотейник вилийте 500 мл соняшникової олії та прогрійте на середньому вогні, доки не почнуть з`являтися маленькі бульбашки. Потім за допомогою шумівки обережно опускайте пампухи у фритюр. Смажте дві хвилини з одного боку і приблизно хвилину — з іншого, вони мають стати золотистого кольору. Викладайте готові пампухи на паперові серветки, щоб увібралася зайва олія. Дайте охолонути, бо варення всередині ще дуже гаряче.


Реклама

Популярні матеріали

Одна сумка, яку полюбили всі модниці цієї осені


Благодійні ініціативи до місяця обізнаності про рак молочної...


Що, як і коли їсти для схуднення без дієти?


Читайте також
Популярні матеріали