До Різдва-2023 залишилися лічені дні, тому починаємо складати святкове меню.
«На перший погляд пампушки та пампухи можуть здатися різними назвами однієї й тієї ж страви. Але це не зовсім так. Пишні запечені в духовці пампушки з часником ми звикли їсти до борщу, а ось пампухи, або пончики, частіше смажать на сковороді у великій кількості олії або у фритюрі. Тому сьогодні готуватимемо золотаві пампухи з апельсиновим варенням — досить популярна українська страва на Різдво», — каже Євген Клопотенко.
Поради щодо приготування пампухів з апельсиновим варенням
Щоб пампухи з апельсиновим варенням вийшли чудовими та смачними, дамо вам кілька порад. Коли замішуватимете тісто, зверніть увагу на розмір використовуваних яєць. Якщо ви додали великі яйця, тісто може бути рідким. У такому випадку додайте ще трохи борошна, коли вимішуватимете. І робити це слід на присипаній мукою поверхні. Формувати ж пампухи краще, змастивши руки олією, тоді тісто не прилипатиме до них. Коли готуватимете фритюр, важливо не перегріти масло. Тому що пампухи згорять зовні та залишаться сирими всередині.
Як приготувати пампухи з апельсиновим варенням
Інгредієнти:
Для варення:
5-6 апельсинів (500 г апельсинового філе)
250 г цукру
Для пампухів:
500 г борошна
50 г вершкового масла
30 г живих дріжджів
250 мл молока
75 г цукру
4 жовтки
1 яйце
2 ст. л. горілки
1 ч. л. ванільного цукру
цедра 1 апельсину
½ ч. л. солі
500 мл соняшникової олії (для фритюру)
Рецепт пампухів з апельсиновим варенням:
Підготуйте всі інгредієнти для приготування золотистих пампухів з апельсиновим варенням. Дістаньте вершкове масло з холодильника, щоб воно трохи розм`якшилося.
Почнемо з опари. Для приготування вилийте у велику миску 250 мл теплого молока та всипте 75 г цукру. Зверніть увагу, що молоко не повинно бути гарячим, інакше дріжджі не спрацюють.
Розкришіть в миску 30 г живих дріжджів і додайте 2 ст. л. борошна. Обережно все змішайте та залиште, щоб дріжджі активізувалися.
Тим часом зваримо апельсинове варення. Виріжте м`якоту з 5-6 апельсинів. Для цього потрібно зрізати шкірку апельсинів разом із білою частиною та вирізати всі часточки апельсина без перетинки. У вас має вийти приблизно 500 г філе апельсина.
Викладіть часточки апельсина в сотейник і всипте 250 г цукру. Поставте на невеликий вогонь і варіть 40 хвилин, періодично помішуючи, щоб маса загусла. Потім залиште апельсинове варення охолонути.
В іншу миску викладіть 50 г вже розм`якшеного вершкового масла, всипте ½ ч. л. солі та 1 ч. л. ванільного цукру. Вимийте апельсин і натріть цедру в миску, це додасть неймовірний аромат.
Вбийте в миску яйце. Відокремте ще 4 жовтки та додайте до цілого яйця, білки нам вже не знадобляться. Влийте 2 ст. л. горілки та перемішайте вінчиком.
У миску з опарою висипте борошно, що залишилося, і вилийте яєчну суміш з апельсиновою цедрою. Добре вимішайте тісто, накрийте рушником і залиште підходити на 1 годину в теплому місці.
Готове тісто має збільшитися обсягом приблизно у 2 рази. Ретельно обімніть його і трохи відбийте об дошку.
Розкачайте тісто у пласт завтовшки приблизно 5 мм. За допомогою склянки виріжте кружечки з тіста.
На кожен кружечок тіста викладайте чайною ложкою трохи апельсинового варення і накривайте іншим кружечком тіста, защипуючи краї. Сформовані пампухи залиште на 40 хвилин, щоб вони піднялися.
Після того як пампухи підійдуть, можна починати їх смажити. У сотейник вилийте 500 мл соняшникової олії та прогрійте на середньому вогні, доки не почнуть з`являтися маленькі бульбашки. Потім за допомогою шумівки обережно опускайте пампухи у фритюр. Смажте дві хвилини з одного боку і приблизно хвилину — з іншого, вони мають стати золотистого кольору. Викладайте готові пампухи на паперові серветки, щоб увібралася зайва олія. Дайте охолонути, бо варення всередині ще дуже гаряче.