«За своїм походженням штрудель — це австро-угорська випічка з дуже тонкого листкового тіста. Для страви використовується як надтонке та майже прозоре тісто філо, так і звичайне листкове. Найдавніші письмові рецепти штруделів датуються 1696 роком, вони включають солодкий, наповнений вершковим кремом штрудель. Із часом була створена величезна кількість рецептів та начинок для штруделя: з пармезаном, ягодами та фруктами, горіхами, капустою та травами, із шинкою, гарбузом, яловичиною чи куркою. Додавали і корицю, і різноманітні трави.
Зараз я пропоную рецепт штруделя вже з готового тіста філо, так ми приготуємо страву швидше. Оскільки в упаковці тіста філо 12 листів, то я вирішив зробити одразу кілька штруделів. Це тісто треба використовувати одразу, його краще не заморожувати знову, тому раджу і вам зробити так само. Або ж можете використати листи, що залишилися, для якоїсь іншої страви чи зробити штрудель з іншою начинкою. Я приготував три однакові, начинку взяв найбільш звичну — яблука, але вирішив додати мак, такий варіант мені дуже подобається. Упевнений, сподобається і вам», — переконує Євген Клопотенко.
Як приготувати штрудель з яблуками
Інгредієнти:
На 3 штруделі:
12 листів тіста філо
6 яблук
1/2 лимона (сік і цедра)
5 ст. л. сухарів
8 ст. л. маку
200 г вершкового масла
5 ст. л. цукру
1 пакетик ванільного цукру
Найкращий рецепт штруделя: покроковий рецепт
Підготуйте всі інгредієнти для приготування хрусткого штруделя з яблуками та маком. Увімкніть духовку розігріватися до 190 градусів.
Помийте 6 яблук, видаліть серцевини і наріжте їх кубиками з боком приблизно 1,5 см.
Перекладіть нарізані яблука в миску і додайте 8 ст. л. маку.
Натріть на дрібній тертці цедру 1/2 лимона і додайте в миску з яблуками, туди ж вичавіть сік.
Додайте в миску до яблук з маком 5 ст. л. цукру та пакетик ванільного цукру. Якщо у вас дуже солодкі яблука, використовуйте трохи менше цукру, орієнтуйтеся на свій смак.
Всипте в миску 5 ст. л. сухарів. Під час випікання яблука почнуть виділяти сік, тому ми додаємо сухарі, щоб вони увібрали зайву рідину і штрудель не був вологим.
Розтопіть у каструльці 200 г вершкового масла. Попередньо дістаньте з морозилки упаковку тіста філо. Для одного штруделя потрібно 4 листи тіста. Викладайте на робочу поверхню по одному листу, змащуючи кожен з них розтопленим вершковим маслом за допомогою кулінарного пензлика.
Викладіть яблучну начинку на тісто так, щоб по краях залишалося вільне тісто і було зручно загортати штрудель.
Загорніть тісто спочатку з боку країв, а потім підгорніть знизу і загорніть у рулет. Таким самим чином сформуйте й інші два штруделі.
Викладіть всі штруделі на деко, застелене пергаментом, швом униз. Змастіть зверху вершковим маслом. Випікайте на середньому рівні духовки за температури 190 градусів 30 хвилин.