Щоб приготувати кіш із грибами та шпинатом у домашніх умовах, українська food-блогерка Олена Сагун використовує форму діаметром 24 см.
Інгредієнти для кіша:
Тісто:
– 250 г борошна
– 100 г холодного вершкового масла
– ½ ч. л. солі
– 1 ч. л. суміші італійських трав
– 10 ст. л. холодної води
Начинка:
– 2 невеликі цибулини
– 100 г свіжого шпинату (або замороженого листового, його можна навіть 200 г)
– 200 г печериць
– сіль, перець до смаку
– 1-2 ст. л. олії для смаження⠀
Заливка:
– 300 г сметани 15-20%
– 2 великі яйця (або 3 менші)
– сіль, перець до смаку⠀
– 3-4 гриби та кілька листочків шпинату для прикраси
Готуємо кіш з грибами:
Насипаємо борошно, трави та сіль у глибоку миску, перемішуємо, натираємо туди ж олію. Руками розтираємо олію з борошном у досить велику крихту. Вливаємо холодну воду, втручаємо її в масляно-борошняну крихту. Тісто почне збиватися у великі грудки, трохи схожі на лахміття. Беремо форму, висипаємо туди грудки тіста і руками притискаємо їх до стін і на дно, формуючи основу для киша. Відправляємо форму в холодильник на 20 хвилин.
Тим часом чистимо цибулю, нарізаємо півкільцями. Нарізаємо гриби четвертинками або дрібнішими. Шпинат я не різала, але можна нарізати. Якщо у вас заморожений шпинат, нічого не треба робити (і розморожувати теж). Розігріваємо сковороду, наливаємо олію, обсмажуємо цибулю до легкої рум`яності. Додаємо гриби та обсмажуємо разом із цибулею 2-3 хвилини. Додаємо шпинат, гасимо все разом, поки не випарується зайва рідина. Солимо, перчимо, знімаємо з плити.⠀⠀
Дістаємо форму із тестом з холодильника. Кладемо на тісто папір для випічки, зверху насипаємо сухий горох чи рис і відправляємо форму в розігріту до 200 градусів духовку. Випікаємо 10 хв. Потім забираємо папір і вантаж і випікаємо ще 10 хв.
В окремій місткості змішуємо яйця зі сметаною. Додаємо сіль, перець та перемішуємо.
Дістаємо основу із духовки, зменшуємо температуру до 170°С. Викладаємо на основу шпинатно-грибну начинку, виливаємо рідку заливку. Розкладаємо зверху листочки шпинату та нарізані пластинами гриби.
Відправляємо у духовку. Я пекла хвилин 40. Орієнтуйтеся по своїй духовці — начинка має добре застигнути.
Дістаємо киш із духовки, даємо трохи охолонути. Смачного!