Картопляний пиріг з Гуцульщини: рецепт буришника

Дуже смачний

«Якщо традиційна випічка з тіста вам уже набридла і хочеться чогось нового, приготуйте картопляний пиріг. Пропонуємо зробити буришник з бульби та кукурудзяної крупи, политий соусом з вершкового масла та солоної бринзи. Колись гуцулам на полонині буришник заміняв хліб. Тож і ви спробуйте подати цей пиріг до борщу, грибної юшки або капусняку», — радить Євген Клопотенко.

Яку бринзу обрати для соусу

Для приготування насиченого смаком соусу до буришника ідеально підходить саме карпатська овеча бринза. Вона солона та крихка. У процесі приготування соусу шматочки тануть у вершковому маслі, стають м’якими, але не розчиняються повністю. Якщо саме таку бринзу не знайдете, беріть максимально тверду козячу.

Як приготувати буришник

Інгредієнти:

1 кг картоплі

70 г кукурудзяної крупи дрібного помелу (+ 30 г для «французької сорочки»)

15 г пшеничного борошна

2 яйця

100 г вершкового масла 82,5% (+ 20 г для «французької сорочки»)

100 г твердої бринзи

сіль до смаку

Картопляний буришник: покроковий рецепт

Помийте 1 кг картоплі однакового розміру, перекладіть у каструлю, залийте водою. Варіть до готовності. Після приготування дістаньте картоплю з води та залиште повністю охолоджуватися за кімнатної температури. Увімкніть розігріватися духовку до 180 градусів та дістаньте вершкове масло з холодильника, щоб воно стало кімнатної температури. Очистьте картоплю від шкірки, натріть на крупній тертці в глибоку миску.

Додайте в миску 2 яйця, 15 г пшеничного борошна та 70 г кукурудзяної крупи дрібного помелу. Посоліть до смаку та перемішайте до однорідної маси.

Візьміть форму діаметром 22 см чи круглу розбірну та зробіть «французьку сорочку». Змастіть дно та боки 20 г м’якого вершкового масла, а потім посипте 30 г кукурудзяної крупи. Надлишок висипте.

У форму викладіть картопляну масу. Розрівняйте спочатку силіконовою лопаткою, а потім зробіть на поверхні смужки виделкою. Ставте пиріг запікатися за температури 200 градусів на 25-30 хвилин до рум’яної скоринки.

Тим часом приготуйте соус, з яким будете подавати буришник. У сотейнику розтопіть 100 вершкового масла 82,5% та покришіть 100 г бринзи. Якщо вона дуже тверда, то попередньо натріть її на тертці. Перемішайте соус та знімайте з вогню. Шматочки бринзи не повинні повністю розчинитися. Готовий буришник дістаньте з духовки, дайте трошки охолонути, наріжте на шматочки та подавайте із соусом.


Реклама

Популярні матеріали

10 фільмів, які варто передивитися цієї осені


Одна сумка, яку полюбили всі модниці цієї осені


Благодійні ініціативи до місяця обізнаності про рак молочної...


Читайте також
Популярні матеріали