«Якщо традиційна випічка з тіста вам уже набридла і хочеться чогось нового, приготуйте картопляний пиріг. Пропонуємо зробити буришник з бульби та кукурудзяної крупи, политий соусом з вершкового масла та солоної бринзи. Колись гуцулам на полонині буришник заміняв хліб. Тож і ви спробуйте подати цей пиріг до борщу, грибної юшки або капусняку», — радить Євген Клопотенко.
Яку бринзу обрати для соусу
Для приготування насиченого смаком соусу до буришника ідеально підходить саме карпатська овеча бринза. Вона солона та крихка. У процесі приготування соусу шматочки тануть у вершковому маслі, стають м’якими, але не розчиняються повністю. Якщо саме таку бринзу не знайдете, беріть максимально тверду козячу.
Як приготувати буришник
Інгредієнти:
1 кг картоплі
70 г кукурудзяної крупи дрібного помелу (+ 30 г для «французької сорочки»)
15 г пшеничного борошна
2 яйця
100 г вершкового масла 82,5% (+ 20 г для «французької сорочки»)
100 г твердої бринзи
сіль до смаку
Картопляний буришник: покроковий рецепт
Помийте 1 кг картоплі однакового розміру, перекладіть у каструлю, залийте водою. Варіть до готовності. Після приготування дістаньте картоплю з води та залиште повністю охолоджуватися за кімнатної температури. Увімкніть розігріватися духовку до 180 градусів та дістаньте вершкове масло з холодильника, щоб воно стало кімнатної температури. Очистьте картоплю від шкірки, натріть на крупній тертці в глибоку миску.
Додайте в миску 2 яйця, 15 г пшеничного борошна та 70 г кукурудзяної крупи дрібного помелу. Посоліть до смаку та перемішайте до однорідної маси.
Візьміть форму діаметром 22 см чи круглу розбірну та зробіть «французьку сорочку». Змастіть дно та боки 20 г м’якого вершкового масла, а потім посипте 30 г кукурудзяної крупи. Надлишок висипте.
У форму викладіть картопляну масу. Розрівняйте спочатку силіконовою лопаткою, а потім зробіть на поверхні смужки виделкою. Ставте пиріг запікатися за температури 200 градусів на 25-30 хвилин до рум’яної скоринки.
Тим часом приготуйте соус, з яким будете подавати буришник. У сотейнику розтопіть 100 вершкового масла 82,5% та покришіть 100 г бринзи. Якщо вона дуже тверда, то попередньо натріть її на тертці. Перемішайте соус та знімайте з вогню. Шматочки бринзи не повинні повністю розчинитися. Готовий буришник дістаньте з духовки, дайте трошки охолонути, наріжте на шматочки та подавайте із соусом.