Готуємо вдома: дімсами з креветкою 

У новому році за китайським календарем готуємо дімсами з креветкою 

«У перекладі з китайської ці закуски з найтоншого тіста з різними начинками називаються «cердечно торкнутися» — саме таку емоцію мають подарувати дімсами тому, хто їх їсть», – каже Сергій Байсаревич, шеф столичного ресторану Fenix Asia.  


Ця страва спочатку вважалася спеціалітетом кантонської кухні, яка характеризується своїми нейтральними смаками та відсутністю інтенсивних ароматів й пекучих спецій.  Далі популярність дімсамів вийшла за межі цієї провінції – у хід вступила варіативність кожного рецепту, а страву почали вживати на сніданок, обід та вечерю, а не просто як аперитив перед їжею. Важливо те, що ці закуски спочатку служили доповненням до чашки чаю — китайці заходили в чайну перед робочим днем, щоб випити чашку пуера, що бадьорить, з дімсамами. До речі, спочатку таку назву носили практично всі доповнення до чаю — як солодкі, так і солоні, і було не обов`язково, що це начинка, обгорнута тістом, адже навіть нарізані фрукти відносили до категорії дімсамів.

«Дімсами – це одна з моїх улюблених страв та фаворит гостей Fenix Asia.  І я впевнений, що багато хто може приготувати їх у себе на кухні», – ділиться Сергій. «Як і все геніальне, страва  досить проста, проте потребує певної вправності та терпіння.  Багато залежить від тіста – воно має бути еластичним і практично прозорим.  Я особливу увагу приділяю начинкам – люблю експериментувати як з м`ясом та морепродуктами, так і з вегетаріанськими інгредієнтами. Пропоную вам приготувати улюблені китайцями традиційні дімсами з креветкою – вони особливо популярні в Піднебесній. 

 Інгредієнти

 Тісто (на 400 г)

 Крохмаль тапіоки – 35 г
 Пшеничний крохмаль – 70 г
 Вода – 300 мл
 Кокосове вугілля - 4 г
 Сіль - 1 г

 Фарш із креветок (на 300 г)

 Сире м`ясо креветки – 300 г
 Майонез – 100 г
 Часник - 2 г
 Цибуля-шніт - 10 г
 Кунжутна олія - 10 г

 (На 1 порцію потрібно 90 г фаршу та 60 г тіста)

Соєвий соус з кунжутною олією та кунжутним насінням (на 100 г)

 Розведений водою соєвий соус - 90 г
 Рослинна олія - 9 г
 Кунжутне насіння - 1 г

 Кисло-солодкий соєвий соус (на 1 л)

 Цукор - 1 кг
 Соєвий соус (дарк) – 0,5 л
 Вода – 100 г
 Білий китайський оцет - 250 мл
 Перець чилі - 2 г

 Сервірування

 Перець чилі – 1 шт.
 Соєвий соус з кунжутною олією та кунжутним насінням - 30 г
 Соус свит-чілі (готовий) – 30 г
 Кисло-солодкий соєвий соус - 30 г

 Приготування

 Тісто Щоб приготувати тісто, потрібно поставити на плиту воду і довести до кипіння.  Змішати разом 2 види крохмалю, додати кокосове вугілля та перемішати.  Вводити окріп у цей крохмаль, ретельно перемішуючи, щоб тісто було еластичним.  Дуже важливо вимішувати його в гарячому стані, щоб не було грудок.  Дати охолонути та прибрати в холодильник приблизно на 2 години.

Фарш Подрібнюємо м`ясо креветки, часник та цибулю-шнітт.  Поєднуємо всі інгредієнти в окремій посудині.

Дімсами Тонко розкачуємо тісто і беремо круглу форму діаметром приблизно 6 см – видавлюємо кружечки. У центр кожного кружечка покласти 15 г начинки. Защипувати дімсами можна як завгодно.  У сирому вигляді кладемо їх у бамбукову коробочку та ставимо в добре розігріту сковороду з водою на 5 хвилин.

Соєвий соус з кунжутною олією та кунжутним насінням (на 100 г)

 З`єднайте всі інгредієнти та перемішайте.

 Кисло-солодкий соєвий соус (на 1 л)

Перший етап – з`єднуємо цукор, соєвий соус (дарк) та воду.  Ставимо на вогонь. Доводимо соус до кипіння, помішуючи, відставляємо. Другий етап – беремо 750 мл соусу, який ми отримали після першого етапу, додаємо 250 г білого китайського оцту та перемішуємо. Наливаємо в соусник і перед подачею кладемо до нього перець чилі.

 Сервірування

Попередньо підготуємо перець чилі для сервірування. Розрізаємо перець, видаляємо насіння, нарізаємо вздовж дуже тонкою соломкою та занурюємо у холодну воду з льодом та залишаємо на годину. Таким чином соломинки набувають форми пружинок. Після того, як дімсами будуть готові, прикрашаємо їх перцем.  Подаємо в бамбуковій коробочці, а поруч ставимо в соусниках три соуси - світ-чілі, кисло-солодкий і кунжутний.

 


Реклама

Популярні матеріали

Образ дня: Мадонна показує, як носити трендову шубу від...


Святковий wishlist популярних українських візажисток


7 образів в етностилі, які вам варто повторити цього Різдва...


Читайте також
Популярні матеріали