«У перекладі з китайської ці закуски з найтоншого тіста з різними начинками називаються «cердечно торкнутися» — саме таку емоцію мають подарувати дімсами тому, хто їх їсть», – каже Сергій Байсаревич, шеф столичного ресторану Fenix Asia.
Ця страва спочатку вважалася спеціалітетом кантонської кухні, яка характеризується своїми нейтральними смаками та відсутністю інтенсивних ароматів й пекучих спецій. Далі популярність дімсамів вийшла за межі цієї провінції – у хід вступила варіативність кожного рецепту, а страву почали вживати на сніданок, обід та вечерю, а не просто як аперитив перед їжею. Важливо те, що ці закуски спочатку служили доповненням до чашки чаю — китайці заходили в чайну перед робочим днем, щоб випити чашку пуера, що бадьорить, з дімсамами. До речі, спочатку таку назву носили практично всі доповнення до чаю — як солодкі, так і солоні, і було не обов`язково, що це начинка, обгорнута тістом, адже навіть нарізані фрукти відносили до категорії дімсамів.
«Дімсами – це одна з моїх улюблених страв та фаворит гостей Fenix Asia. І я впевнений, що багато хто може приготувати їх у себе на кухні», – ділиться Сергій. «Як і все геніальне, страва досить проста, проте потребує певної вправності та терпіння. Багато залежить від тіста – воно має бути еластичним і практично прозорим. Я особливу увагу приділяю начинкам – люблю експериментувати як з м`ясом та морепродуктами, так і з вегетаріанськими інгредієнтами. Пропоную вам приготувати улюблені китайцями традиційні дімсами з креветкою – вони особливо популярні в Піднебесній.
Інгредієнти
Тісто (на 400 г)
Крохмаль тапіоки – 35 г
Пшеничний крохмаль – 70 г
Вода – 300 мл
Кокосове вугілля - 4 г
Сіль - 1 г
Фарш із креветок (на 300 г)
Сире м`ясо креветки – 300 г
Майонез – 100 г
Часник - 2 г
Цибуля-шніт - 10 г
Кунжутна олія - 10 г
(На 1 порцію потрібно 90 г фаршу та 60 г тіста)
Соєвий соус з кунжутною олією та кунжутним насінням (на 100 г)
Розведений водою соєвий соус - 90 г
Рослинна олія - 9 г
Кунжутне насіння - 1 г
Кисло-солодкий соєвий соус (на 1 л)
Цукор - 1 кг
Соєвий соус (дарк) – 0,5 л
Вода – 100 г
Білий китайський оцет - 250 мл
Перець чилі - 2 г
Сервірування
Перець чилі – 1 шт.
Соєвий соус з кунжутною олією та кунжутним насінням - 30 г
Соус свит-чілі (готовий) – 30 г
Кисло-солодкий соєвий соус - 30 г
Приготування
Тісто Щоб приготувати тісто, потрібно поставити на плиту воду і довести до кипіння. Змішати разом 2 види крохмалю, додати кокосове вугілля та перемішати. Вводити окріп у цей крохмаль, ретельно перемішуючи, щоб тісто було еластичним. Дуже важливо вимішувати його в гарячому стані, щоб не було грудок. Дати охолонути та прибрати в холодильник приблизно на 2 години.
Фарш Подрібнюємо м`ясо креветки, часник та цибулю-шнітт. Поєднуємо всі інгредієнти в окремій посудині.
Дімсами Тонко розкачуємо тісто і беремо круглу форму діаметром приблизно 6 см – видавлюємо кружечки. У центр кожного кружечка покласти 15 г начинки. Защипувати дімсами можна як завгодно. У сирому вигляді кладемо їх у бамбукову коробочку та ставимо в добре розігріту сковороду з водою на 5 хвилин.
Соєвий соус з кунжутною олією та кунжутним насінням (на 100 г)
З`єднайте всі інгредієнти та перемішайте.
Кисло-солодкий соєвий соус (на 1 л)
Перший етап – з`єднуємо цукор, соєвий соус (дарк) та воду. Ставимо на вогонь. Доводимо соус до кипіння, помішуючи, відставляємо. Другий етап – беремо 750 мл соусу, який ми отримали після першого етапу, додаємо 250 г білого китайського оцту та перемішуємо. Наливаємо в соусник і перед подачею кладемо до нього перець чилі.
Сервірування
Попередньо підготуємо перець чилі для сервірування. Розрізаємо перець, видаляємо насіння, нарізаємо вздовж дуже тонкою соломкою та занурюємо у холодну воду з льодом та залишаємо на годину. Таким чином соломинки набувають форми пружинок. Після того, як дімсами будуть готові, прикрашаємо їх перцем. Подаємо в бамбуковій коробочці, а поруч ставимо в соусниках три соуси - світ-чілі, кисло-солодкий і кунжутний.