Готуємо традиційний український книш із картоплею і сиром

Проста та ситна закуска на всі випадки життя

«Книш — це начинена паляничка, спечена з пісного чи дріжджового тіста. Традиційно книші готували до столу на Святвечір, Великий піст, Зелену неділю, з ними ходили в гості та обдаровували ними колядників. У різних регіонах України були поширені й різні начинки. Можна зустріти книші з гречаною кашею та шкварками, квашеною капустою чи вареною картоплею із цибулею. Їсти такі пироги можна з борщем, капусняком чи грибною юшкою. Або смакувати просто як закуску.

Ми вирішили трохи спростити традиційний рецепт та використати для приготування вже готове листкове дріжджове тісто. Головне — дістати його з морозильної камери трохи заздалегідь, аби воно розморозилося. Для начинки візьмемо картоплю із цибулею та горіхами. Також додамо кубики сиру, він зробить смак начинки більш вершковим та ніжним», — радить Євген Клопотенко.

Як приготувати книш

Інгредієнти:

На 2 пироги:

1 паковання сиру слайсами

1 кг листкового дріжджового тіста (+ борошно для підпилу)

4-5 картоплин

1 цибулина

50 г волоських горіхів

3 ст. л. олії

1 жовток (для змащування)

1 пучок петрушки

сіль та перець до смаку

Книш: покроковий рецепт

Підготуйте всі інгредієнти для приготування ароматного пирога з картоплею, сиром та горіхами. Листкове дріжджове тісто дістаньте з морозильної камери трохи заздалегідь.

Очистьте 4-5 картоплин, наріжте середніми кубиками та складіть у каструлю. Залийте водою, додайте сіль до смаку та варіть 20 хвилин.

Цибулину очистьте та наріжте дрібними кубиками. Розігрійте пательню з 3 ст. л. соняшникової олії та обсмажте цибулю до м’якості. Подрібніть ножем 50 г волоських горіхів.

З готової картоплі злийте воду та розімніть її ложкою, скуштуйте та трохи посоліть і поперчіть до смаку. Додайте обсмажену цибулю та подрібнені волоські горіхи. Увімкніть духовку розігріватися до температури 180 градусів.

Відкрийте паковання сиру слайсами. Наріжте слайси сиру середніми кубиками приблизно однакового розміру і теж додайте у каструлю до начинки. Ретельно перемішайте.

Розділіть 1 кг листкового дріжджового тіста на два однакові квадрати, притрусивши робочу поверхню борошном. Розділіть начинку та викладіть зверху на квадрати.

Загорніть тісто від країв до центру, але не доходячи до кінця, посередині має залишитися проміжок. Скріпіть краї тіста між собою. Так само зробіть і з другим пирогом.

Викладіть сформовані пироги на деко, застелене пергаментом. Відділіть у мисочку яєчний жовток та трохи збийте його виделкою. За допомогою кулінарного пензлика змастіть книші жовтком. Поставте запікатися у розігріту до температури 180 градусів духовку на 40-45 хвилин. Готову страву посипте посіченою зеленню петрушки.


Реклама

Популярні матеріали

Пампухи до Різдва: готуємо традиційну українську страву


Новорічний френч: трендовий святковий манікюр


Це база: чорні пуховики, які ніколи не вийдуть з моди


Читайте також
Популярні матеріали