Готуємо італійський хліб фокачу з розмарином

Простий та неймовірно смачний

«Фокача — традиційний італійський коржик або хліб, який готують із дріжджового, прісного або здобного тіста. Фокача існувала ще в Стародавньому Римі. Тоді її випікали в золі та додавали в неї все, що було в домі: гриби, різні овочі, оливки, сир тощо. Утім, цей італійський хліб смачний і без будь-яких добавок. До речі, спочатку з’явилася фокача, а потім уже піца», — говорить Євген Клопотенко.

Із чим готувати фокачу?

Насправді немає чіткої відповіді на це питання, можна експериментувати з різними добавками.

Фокача може бути основною стравою, наприклад, на сніданок до чашки капучино. Тоді цей корж можна приготувати з томатами чері, а потім під час подачі зверху викласти руколу і прошуто. Можна приготувати із сиром моцарела та чорними оливками.

Начинкою для фокачі можуть бути різні спеції, наприклад орегано, часник або часникова олія, розмарин, цибуля, а також просто морська сіль. В Італії готують навіть солодкий корж із цукром і медом та подають його з корицею.

Фокачу можна готувати з овочами та зеленню. Так, наприклад, традиційне поєднання в Італії — шпинат і перці пепердью. А подають її із соусом песто або вершково-грибним.

Як приготувати фокачу з розмарином

Інгредієнти:

300 г пшеничного борошна

180-200 мл теплої води

15-20 г «живих» дріжджів

1/2 ч. л. цукру

1 ч. л. солі

2,5-3 ст. л. соняшникової олії

3 гілочки розмарину

1 ч. л. крупної солі

1-2 ст. л. оливкової олії

Готуємо італійський хліб фокачу з розмарином: покроковий рецепт

Підготуйте всі інгредієнти для приготування фокачі.

Приготуйте дріжджове тісто для фокачі: з’єднайте в мисці 300 г пшеничного борошна з 1/2 ч. л. цукру та 1 ч. л. солі, а в окремий кут розкришіть 15-20 г «живих» дріжджів. Додайте 2,5-3 ст. л. соняшникової олії та 180-200 мл теплої води.

Замісіть м’яке еластичне тісто, яке не липне до рук. Намагайтеся не забити його борошном, а за необхідності під час вимішування змащуйте руки соняшниковою олією. Сформуйте з тіста кулю та залиште в мисці під рушником або харчовою плівкою на 40-45 хвилин для того, щоб воно піднялося.

Обімніть тісто та сформуйте фокачу. Зазвичай коржі бувають двох видів — тонкі та пишні. Я пропоную приготувати тонкий з пишними бортиками: розгортаєте тісто руками в круглий пласт діаметром приблизно 24-26 см.

Тепер формуйте бортики, злегка підгортаючи тісто з боків рулетиком і защипуючи його до центру, фіксуючи бортики.

Розподіліть по поверхні тіста листочки розмарину. Можете попередньо їх дрібно посікти. Злегка присипте крупною сіллю та скропіть оливковою олією. Випікайте в духовці за температури 180 градусів протягом 15-20 хвилин до золотистої скоринки.


Реклама

Популярні матеріали

10 фільмів, які варто передивитися цієї осені


Одна сумка, яку полюбили всі модниці цієї осені


Благодійні ініціативи до місяця обізнаності про рак молочної...


Читайте також
Популярні матеріали