Готуємо італійський хліб фокачу з розмарином

Простий та неймовірно смачний

«Фокача — традиційний італійський коржик або хліб, який готують із дріжджового, прісного або здобного тіста. Фокача існувала ще в Стародавньому Римі. Тоді її випікали в золі та додавали в неї все, що було в домі: гриби, різні овочі, оливки, сир тощо. Утім, цей італійський хліб смачний і без будь-яких добавок. До речі, спочатку з’явилася фокача, а потім уже піца», — говорить Євген Клопотенко.

Із чим готувати фокачу?

Насправді немає чіткої відповіді на це питання, можна експериментувати з різними добавками.

Фокача може бути основною стравою, наприклад, на сніданок до чашки капучино. Тоді цей корж можна приготувати з томатами чері, а потім під час подачі зверху викласти руколу і прошуто. Можна приготувати із сиром моцарела та чорними оливками.

Начинкою для фокачі можуть бути різні спеції, наприклад орегано, часник або часникова олія, розмарин, цибуля, а також просто морська сіль. В Італії готують навіть солодкий корж із цукром і медом та подають його з корицею.

Фокачу можна готувати з овочами та зеленню. Так, наприклад, традиційне поєднання в Італії — шпинат і перці пепердью. А подають її із соусом песто або вершково-грибним.

Як приготувати фокачу з розмарином

Інгредієнти:

300 г пшеничного борошна

180-200 мл теплої води

15-20 г «живих» дріжджів

1/2 ч. л. цукру

1 ч. л. солі

2,5-3 ст. л. соняшникової олії

3 гілочки розмарину

1 ч. л. крупної солі

1-2 ст. л. оливкової олії

Готуємо італійський хліб фокачу з розмарином: покроковий рецепт

Підготуйте всі інгредієнти для приготування фокачі.

Приготуйте дріжджове тісто для фокачі: з’єднайте в мисці 300 г пшеничного борошна з 1/2 ч. л. цукру та 1 ч. л. солі, а в окремий кут розкришіть 15-20 г «живих» дріжджів. Додайте 2,5-3 ст. л. соняшникової олії та 180-200 мл теплої води.

Замісіть м’яке еластичне тісто, яке не липне до рук. Намагайтеся не забити його борошном, а за необхідності під час вимішування змащуйте руки соняшниковою олією. Сформуйте з тіста кулю та залиште в мисці під рушником або харчовою плівкою на 40-45 хвилин для того, щоб воно піднялося.

Обімніть тісто та сформуйте фокачу. Зазвичай коржі бувають двох видів — тонкі та пишні. Я пропоную приготувати тонкий з пишними бортиками: розгортаєте тісто руками в круглий пласт діаметром приблизно 24-26 см.

Тепер формуйте бортики, злегка підгортаючи тісто з боків рулетиком і защипуючи його до центру, фіксуючи бортики.

Розподіліть по поверхні тіста листочки розмарину. Можете попередньо їх дрібно посікти. Злегка присипте крупною сіллю та скропіть оливковою олією. Випікайте в духовці за температури 180 градусів протягом 15-20 хвилин до золотистої скоринки.


Реклама

Популярні матеріали

Пампухи до Різдва: готуємо традиційну українську страву


Новорічний френч: трендовий святковий манікюр


Це база: чорні пуховики, які ніколи не вийдуть з моди


Читайте також
Популярні матеріали