Мелісса Кларк — американська кулінарна письменниця, авторка кулінарних книг і оглядачка New York Times. Сьогодні ми приготуємо класичний яблучний пиріг за її рецептом.
Чим хороший цей пиріг:
- Спеції та легке карамельне обсмажування яблук роблять начинку особливо ароматною.
- Добре зберігає форму: яблука не розпадаються.
- Можна приготувати заздалегідь — зручний і смачний десерт без метушні.
Класичний яблучний пиріг: покроковий рецепт
Час: приблизно 1,5 години + час на охолодження
Інгредієнти:
2 ст. л. несолоного вершкового масла
1,6 кг твердих яблук, очищених, без серцевини та нарізаних скибочками товщиною близько 6 мм
110 г світло-коричневого цукру
2 ст. л. гранульованого цукру
1 ч. л. кориці
½ ч. л. меленого імбиру
½ ч. л. натертого мускатного горіха
Щіпка гвоздики (меленої)
¼ ч. л. дрібної морської солі
2 ст. л. кукурудзяного крохмалю
1½ ч. л. свіжовичавленого лимонного соку (або більше, якщо яблука дуже солодкі)
½ ч. л. натертої лимонної цедри
Листкове тісто для основи та верхньої частини
Для змащування: вершки, молоко або збите яйце (за бажанням)
Для посипання: коричневий тростинний цукор (за бажанням)
Приготування:
Яблучна начинка:
У великій сковороді розтопіть масло на середньому вогні, додайте яблука та обсмажуйте, перемішуючи їх, близько 1 хвилини, щоб вони були злегка покриті маслом.
Змішайте в мисці обидва види цукру, спеції та сіль.
Посипте сумішшю яблука і перемішайте.
Зменште вогонь до середнього і готуйте, поки яблука не стануть м`якими, але збережуть форму — приблизно 17–25 хвилин, залежно від сорту.
Посипте кукурудзяним крохмалем, продовжуйте готувати до загустіння (ще близько 2 хвилин), потім зніміть з вогню і додайте лимонний сік і цедру.
Акуратно перемішайте. Викладіть начинку на деко, щоб вона швидше охолола. Охолодіть повністю — можна приготувати начинку за добу до випічки.
Приготування:
Розкачайте половину тіста в коло діаметром близько 30 см, викладіть у металеву форму діаметром 25–26 см, залишивши 1,3 см виступу.
Поставте форму з тістом в морозильну камеру на 30 хвилин (можна збільшити час до 24 годин).
Розігрійте духовку до 220°C і поставте деко в середину.
Розкачайте другу половину тіста, накрийте пиріг, защипніть краї, зробіть декор і зріжте зайве тісто.
Випікаємо пиріг: покрокова інструкція
Змастіть верх пирога вершками/молоком/яєчним жовтком, посипте коричневим тростинним цукром (за бажанням), зробіть кілька надрізів для виходу пари.
Випікайте 20 хвилин за температури 220°C, потім знизьте до 190°C і випікайте ще 30–40 хвилин, поки начинка не почне пузиритися, а скоринка не підрум`яниться.
Охолодження і подача:
Дайте пирогу повністю охолонути мінімум 2 години перед подачею.
Пиріг можна спекти за день до подачі та залишити за кімнатної температури (не потрібно зберігати його в холодильнику).