Дуже смачний яблучний пиріг за рецептом New York Times

Прянощі та легке карамельне обсмажування яблук роблять начинку особливо ароматною

Мелісса Кларк — американська кулінарна письменниця, авторка кулінарних книг і оглядачка New York Times. Сьогодні ми приготуємо класичний яблучний пиріг за її рецептом.

Чим хороший цей пиріг:

  1. Спеції та легке карамельне обсмажування яблук роблять начинку особливо ароматною.
  2. Добре зберігає форму: яблука не розпадаються.
  3. Можна приготувати заздалегідь — зручний і смачний десерт без метушні.

Класичний яблучний пиріг: покроковий рецепт

Час: приблизно 1,5 години + час на охолодження

Інгредієнти:

2 ст. л. несолоного вершкового масла

1,6 кг твердих яблук, очищених, без серцевини та нарізаних скибочками товщиною близько 6 мм

110 г світло-коричневого цукру

2 ст. л. гранульованого цукру

1 ч. л. кориці

½ ч. л. меленого імбиру

½ ч. л. натертого мускатного горіха

Щіпка гвоздики (меленої)

¼ ч. л. дрібної морської солі

2 ст. л. кукурудзяного крохмалю

1½ ч. л. свіжовичавленого лимонного соку (або більше, якщо яблука дуже солодкі)

½ ч. л. натертої лимонної цедри

Листкове тісто для основи та верхньої частини

Для змащування: вершки, молоко або збите яйце (за бажанням)

Для посипання: коричневий тростинний цукор (за бажанням)

Приготування:

Яблучна начинка:

У великій сковороді розтопіть масло на середньому вогні, додайте яблука та обсмажуйте, перемішуючи їх, близько 1 хвилини, щоб вони були злегка покриті маслом.

Змішайте в мисці обидва види цукру, спеції та сіль.

Посипте сумішшю яблука і перемішайте.

Зменште вогонь до середнього і готуйте, поки яблука не стануть м`якими, але збережуть форму — приблизно 17–25 хвилин, залежно від сорту.

Посипте кукурудзяним крохмалем, продовжуйте готувати до загустіння (ще близько 2 хвилин), потім зніміть з вогню і додайте лимонний сік і цедру.

Акуратно перемішайте. Викладіть начинку на деко, щоб вона швидше охолола. Охолодіть повністю — можна приготувати начинку за добу до випічки.

Приготування:

Розкачайте половину тіста в коло діаметром близько 30 см, викладіть у металеву форму діаметром 25–26 см, залишивши 1,3 см виступу.

Поставте форму з тістом в морозильну камеру на 30 хвилин (можна збільшити час до 24 годин).

Розігрійте духовку до 220°C і поставте деко в середину.

Розкачайте другу половину тіста, накрийте пиріг, защипніть краї, зробіть декор і зріжте зайве тісто.

Випікаємо пиріг: покрокова інструкція

Змастіть верх пирога вершками/молоком/яєчним жовтком, посипте коричневим тростинним цукром (за бажанням), зробіть кілька надрізів для виходу пари.

Випікайте 20 хвилин за температури 220°C, потім знизьте до 190°C і випікайте ще 30–40 хвилин, поки начинка не почне пузиритися, а скоринка не підрум`яниться.

Охолодження і подача:

Дайте пирогу повністю охолонути мінімум 2 години перед подачею.

Пиріг можна спекти за день до подачі та залишити за кімнатної температури (не потрібно зберігати його в холодильнику).


Реклама

Популярні матеріали

Секрети догляду за волоссям першого міжнародного амбасадора...


Гід трендовими спідницями сезону осінь-зима — 2025/26


Модні новинки серпня від українських брендів


Читайте також
Популярні матеріали