«Напевно, ви не раз куштували солодкі ватрушки з кисломолочним сиром та родзинками. Ця випічка дуже смачна та багатьом знайома з дитинства. Ми хочемо запропонувати вам свій, дещо вдосконалений рецепт ватрушок. У ньому є один "таємний" інгредієнт, а саме дорблю — сир із блакитною пліснявою. Ледве помітна пікантна гіркуватість, характерна для цього виду сиру, зробить наші ватрушки неймовірно смачними. Таку випічку добре брати як перекус на роботу чи в подорож, готувати дітям, адже дорблю з блакитною пліснявою піддається в цьому рецепті термічній обробці», — запевняє Євген Клопотенко.
Поради щодо приготування ватрушок
Беріть кисломолочний сир найвищої жирності або домашній, щоб начинка не була сухою. Родзинки використовуйте за бажанням. Ми додали, тому що їхня солодкість дуже вдало поєднується з іншими інгредієнтами начинки. Дорблю можна замінити іншим сиром із блакитною пліснявою, наприклад горгонзолою. Вони схожі за смаковими якостями.
Цукор використовуйте, виходячи зі своїх смакових уподобань. Можете взагалі не додавати, адже кожен інгредієнт усе одно має насичений смак, який можна нічим не доповнювати.
Ватрушки можна подавати з гарячими або холодними напоями й із соковитою полуницею. Нам ще подобається салат, де нарізана ця ягода, рукола та оливкова олія. Його як топінг можна покласти на ватрушку, і вийде не просто випічка на кожен день, а вишукана страва для святкового столу.
Як приготувати ватрушки із сиром і дорблю
Складові:
Для тіста:
500 г борошна
1 пакетик сухих дріжджів
1 щіпка солі
2-3 ст. л. соняшникової олії
1-2 ст. л. цукру
250 мл молока (2,5%)
Для начинки:
300 г кисломолочного сиру (9%)
50 г родзинок
1 яйце (+ 1 яйце для змащування бортиків)
50 г сиру дорблю
2 ст. л. цукру
Ватрушки із сиром та дорблю: покроковий рецепт
Якщо ви використовуєте родзинки, добре промийте їх і викладіть на паперовий рушник, щоб позбавитися зайвої рідини.
Приготуйте тісто для ватрушок. Змішайте в мисці 500 г борошна, 1 пакетик сухих дріжджів, 2-3 ст. л. соняшникової олії, 1-2 ст. л. цукру, 250 мл молока із жирністю не менше 2,5% та дрібку солі. За бажанням беріть молоко із жирністю 3,2%. Співвідношення дріжджів та борошна прочитайте на упаковці. Добре вимісіть тісто, зробіть кулю, покладіть у посудину, накрийте рушником і дайте тісту піднятися протягом 50 хвилин за кімнатної температури.
Зробіть начинку для ватрушок. У мисці змішайте 300 г кисломолочного сиру із жирністю 9%, 2 ст. л. цукру, 1 яйце, 50 г сиру дорблю та 50 г родзинок. Добре перемішайте. За бажанням кисломолочний сир можете попередньо перебити занурювальним блендером або перетерти через сито, тоді начинка буде ще ніжнішою за смаком.
Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів.
Тісто розділіть на однакові частини невеликого розміру, розкачайте у формі круга або сформуйте кружечки діаметром приблизно 12 см руками. Залишіть ще на 15 хвилин.
Викладіть у центр кожного кружка начинку та зробіть невеликі бортики. Змастіть їх збитим яйцем і викладіть на деко, застелене пергаментом.
Поставте ватрушки із сиром і дорблю в духовку на 25-30 хвилин випікатися за температури 180 градусів. Краї повинні достатньо підрум’янитися. Вийміть деко з духовки і дайте ватрушкам повністю охолонути.