Авторка кулінарного блогу «Котлетка» та головна редакторка першого українського гастрономічного порталу SHUBA Маша Сердюк розповідає рецепт смачної паски, який вона дізналася від своєї бабусі. За словами Маші, паски за цим рецептом виходять дуже м’якими та довго не черствіють.
Важливий момент: з такої кількості інгредієнтів виходить приблизно 25 штук пасок невеликого розміру. Якщо не хочете пекти так багато, діліть всі інгредієнти на два.
Інгредієнти:
молоко — 1 літр
борошно — 2 склянки на опару + борошно для вимішування тіста (візьміть 1 кг або більше, нехай краще залишиться)
свіжі дріжджі — 100 г
вершкове масло — 200 г
маргарин — 200 г
яйця — 10 шт.
цукор — 4 склянки
сіль — на кінчику чайної ложки
соняшникова олія — 1 ст. л.
родзинки, цукати, горіхи — на бажання (можна і без них)
Готуємо паску:
Молоко доводимо до кипіння. Коли нагріється, додаємо 2 склянки борошна. Добре вимішуємо. У нас має вийти тісто як на млинці — це буде опара.
Залишаємо опару, нехай трохи охолоне. Коли стане теплою, додаємо дріжджі. Перемішуємо, накриваємо кришкою, укутуємо чимось тепленьким (ковдрою або старою курткою). Залишаємо на ніч перебродити.
Вранці перекладаємо масу у велику місткість (каструлю або чисте відро), додаємо вершкове масло і маргарин (треба заздалегідь дати їм полежати в теплому місці, щоб стали м’якими) і 10 яєць. Трохи солимо, додаємо 4 склянки цукру та 1 столову ложку соняшникової олії. На бажання на цьому етапі додаємо горіхи, цукати, родзинки або інші сухофрукти. Замішуємо тісто, поступово підсипаючи борошно. Борошно додаємо доти, доки тісто не буде легко відходити від рук.
Знову накриваємо кришкою та укутуємо. Ставимо в тепле місце і чекаємо кілька годин, поки тісто не підійде: воно має розпухнути та вилазити з місткості.
Коли стане пухкеньким, змащуємо руки олією, відриваємо від тіста невеликі шматки та викладаємо їх у змащені олією або смальцем формочки — так, щоб тісто займало не більше 2/3 форми, бо у духовці воно ще підніметься.
Випікаємо хвилин 40 у нагрітій до 200 градусів духовці. Готовність перевіряємо зубочисткою — на ній не повинно залишатися тіста. Готові паски прикрашаємо на власний смак — білковою глазур’ю, сирним кремом або шоколадом.