5 страв з молодої капусти нашвидкуруч

Пиріг, омлет, оладки та інші смаколики

Кінець весни — сезон молодої капусти. Гастрожурналістка та авторка фудблогу «Котлетка» Маша Сердюк розповідає, чому варто звернути увагу на цей овоч саме зараз, а також ділиться простими рецептами страв з молодої капусти. Спойлер: у списку немає борщу, голубців і салату з капусти й огірків.

Я вже розповідала про локальні суперфуди, до переліку яких віднесла весняну зелень. Так от, капусту також можна сміливо віднести до цих супер-пупер локальних продуктів. По-перше, вона корисна, бо містить безліч корисних речовин. Зокрема, вітаміни групи А, В, С, Р і К, а також велику кількість вітаміну U, який позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт (саме тому його рекомендують вживати людям, які хворіють на гастрит або виразку шлунка).

По-друге, капуста дуже низькокалорійна, тому її рекомендують при різних дієтах. Молода капуста сприяє прискоренню метаболізму: система травлення працює швидше, що призводить до зниження ваги, а клітковина очищає кишківник та налагоджує його роботу.

По-третє, з капусти можна готувати не лише борщ, голубці та весняну салатку з огірками чи редискою, а й купу інших класних і смачних страв. І що найважливіше — на приготування кожної з них вам не доведеться витрачати забагато зусиль і часу. 

Отже, готуємо.

Омлет з капустою

Знадобиться:

·       молода капуста — 1 велика скибка

·       зелена цибуля — 2–3 пагони

·       яйця — 2 шт.

·       вершки або молоко — 2 ст. л.

·       олія — для смаження

·       сіль, перець — до смаку

Як готувати

Капусту й цибулю дрібно шаткуємо ножем й обсмажуємо у невеликій кількості олії.

Яйця збиваємо з вершками або молоком та з додавання солі й перцю. Отриманою сумішшю заливаємо овочі на сковороді, накриваємо кришкою та смажимо на середньому вогні хвилин 5–7.

Стейки з капусти

Знадобиться:

·       молода капуста — 1 шт.

·       олія — 4 ст. л.

·       часник — 2–3 зубчики

·       сіль, перець — до смаку

·       духмяні трави — до смаку

Як готувати

Капусту ріжемо на стейки — можна кружальцями поперек качана, а можна товстенькими скибками наче яблуко.

У мисці змішуємо олію, сіль, перець, улюблені духмяні трави та подрібнений часник (дрібно порубати ножем або пропустити через прес).  Отриманою сумішшю обмазуємо капусту з усіх боків (найкраще це робити за допомогою кулінарного пензлика).

Капусту викладаємо на застелене пергаментом деко. Ставимо в нагріту до 200 градусів духовку та запікаємо 20 хвилин. Подаємо зі сметаною або натуральним йогуртом. Можна скропити капусту лимонним соком. 

Оладки з капусти

Знадобиться:

·       молода капуста — пів качана 

·       яйця — 2 шт.

·       борошно — 2 ст. л.

·       олія — для смаження

·       сіль, перець — до смаку

·       сметана — для подачі 

Як готувати

Капусту дрібненько шаткуємо. Додаємо сіль, перець, яйця та борошно. Добре вимішуємо все ложкою та тією ж самою викладаємо на розпечену та змащену олією пательню.

Смажимо до красивого золотавого кольору з обох боків. Подаємо зі сметаною. Перед подачею раджу викласти оладки на тарілку з паперовими рушниками — це дозволить прибрати надлишки жиру з оладок.

Овочевий суп з молодою капустою

Знадобиться:

·       молода капуста — 300 г

·       ріпчаста цибуля — 1 шт.

·       селера — 2 стебла

·       морква — 1 шт.

·       солодкий перець — 1 шт.

·       картопля — 3 шт.

·       вершкове масло — 1 ст. л.

·       олія — для смаження

·       сіль, перець — до смаку

·       свіжа зелень — для подачі

Цибулю чистимо, дрібно шаткуємо. Викладаємо в нагріту та змащену олією каструлю з товстим дном і смажимо до м’якості й прозорості.

Моркву й картоплю чистимо, моркву ріжемо соломкою або кружальцями, картоплю — невеликими кубиками. Селеру й солодкий перець також ріжемо невеликими шматочками. 

Все додаємо в каструлю з цибулею, заливаємо водою, солимо й перчимо. Варимо під кришкою на середньому вогні, поки овочі не стануть м’якими.

Капусту шаткуємо та додаємо в каструлю разом із вершковим маслом, після чого варимо все разом ще пару хвилин — більше не треба, бо капуста розвариться і буде м’якою.

Перед подачею посипаємо дрібно нарізаною зеленню. 

Швидкий пиріг з молодою капустою

Знадобиться:

·       молода капуста — 1 шт.

·       вершкове масло — 100 г

·       кріп — 1 невеликий пучок

·       зелена цибуля — 3 пагони

·       сіль, перець — до смаку

·       яйця — 3 шт.

·       кефір — 1,5 склянки

·       борошно — 1,5 склянки

·       сіль — 1 ч. л. + дрібка для капусти

·       сода — 0,5 ч. л.

Як готувати

Капусту, кріп і зелену цибулю дрібно шаткуємо, солимо, приминаємо руками, щоб виділився сік. Начинку віджимаємо від зайвої рідини, викладаємо у форму. Вершкове масло топимо та поливаємо ним капусту.

Готуємо тісто. Яйця збиваємо з сіллю та кефіром. Борошно перемішуємо з содою, всипаємо в миску з кефіром. Тісто має бути напіврідким, як для приготування оладок.

Заливаємо капусту у формі тістом і ставимо в нагріту до 180 градусів духовку. Випікаємо 30–40 хвилин, пиріг має стати рум’яним. Подаємо теплим.


Реклама

Популярні матеріали

10 фільмів, які варто передивитися цієї осені


Одна сумка, яку полюбили всі модниці цієї осені


Благодійні ініціативи до місяця обізнаності про рак молочної...


Читайте також
Популярні матеріали