Наше здоров’я залежить від багатьох факторів, зокрема від того, що та як ми споживаємо, чи достатньо рухаємося, як налаштовані на те, щоб бути здоровими. Vivat пропонує добірку книжок, які допоможуть вам тримати себе та своє тіло в порядку.
Шарон Моалем. «Генетичний джекпот. Чому жінки насправді сильніші за чоловіків»
Дівчата можуть усе — це не бравада, а біологія. Численні дослідження довели: у жінок сильніший імунітет, ніж у чоловіків, більша витривалість, менша схильність до деяких захворювань. Якщо жінки хворіють, то вони швидше одужують — у деяких країнах під час пандемії коронавірусу рівень чоловічої смертності був значно вище, ніж жіночої. Зрештою жінки навіть живуть довше. Попри це, наукові дослідження хвороб і ліки, які розробляють на їхній основі, переважно враховують дані чоловіків.
Жінок досі називають слабкою статтю, але це заперечує навіть біологія. Науковець Шарон Моалем багато років вивчав генетику та біотехнологію. Його книжка — обґрунтована відповідь сексистам та розвінчання стереотипів про жіноче здоров’я.
«Те, що жінки — сильніша стать на генетичному рівні, давало їм змогу прожити стільки, щоби забезпечити виживання нащадків, а отже, існування всіх нас».
Джордж Зайдан. «Інгредієнти. Справжній склад того, що ми їмо й наносимо на шкіру»
Те, що ми їмо, і косметика, якою ми користуємося, впливають на те, як ми почуваємося. Ми переживаємо, чи не шкодять продукти з барвниками чи великим терміном придатності. Чи може кава викликати якісь захворювання? Що станеться, якщо з’їсти пачку чіпсів, які містять пальмову олію? А якщо з’їдати по пачці чіпсів щодня? Як речовини, які ми споживаємо щодня, взаємодіють з речовинами, з яких складається наш організм?
Часто наші знання про хімію хаотичні — десь щось почули, і вже переконані, що щось є шкідливим або корисним. І попри те, що хімію у школі вчили всі, ми мало знаємо про те, що нас оточує. Джордж Зайден, хімік і популяризатор ненудної науки, вивчив, з чого складається те, чим ми користуємося щодня, і готовий відповісти на питання, які цікавлять багатьох. От тільки простих однозначних відповідей у цій дивовижній хімії немає.
«Ми хочемо, щоб їжа була схожа на історії про Гаррі Поттера, де всі знають, що Дамблдор беззаперечно добрий, а Волдеморт — невиправно злий, але натомість їжа більше нагадує французький артхаузний фільм La fin des haricots: усі постраждали, а ви навіть не впевнені, що сталося», — автор жартома розповідає про серйозні речі. І це ще одна причина прочитати цю книжку.
Свіжий хліб, намащений джемом, — мрія, а не сніданок. Але чи часто ми замислюємося про те, що продукти, які щодня потрапляють на наші тарілки, можуть бути шкідливими? І йдеться не про зайві кілограми, а про серйозніші захворювання: депресію, хронічні головні болі, хвороби Альцгеймера та Паркінсона. Вуглеводи, глютен — доктор Перлмуттер переконаний, що вони здатні не лише дарувати нам смакову насолоду, а й буквально стирати пам’ять та модифікувати гени.
То що робити? Автори книги пропонують почати контролювати харчування, щоб жити здоровіше і довше. У книзі також є план харчування і навіть рецепти.
«Кожен зайвий кілограм ваги зменшує людський мозок. У цьому іронія: що більше тіло, то менший мозок», — висновки, які примушують замислитися і таки почати пильнувати, що ми їмо.
Віктор Мандзяк. «Тренер дозволяє! 50 міфів про схуднення»
Для когось здорове харчування — це виключити з раціону фастфуд, смажене, борошняне та цукор. Для інших — пити нахильці з пляшки оливкову олію і молитися на авокадо. Навколо здорового харчування та схуднення побутує чимало міфів. Наприклад, про те, що не можна їсти після шостої, натомість потрібно навчити себе снідати. Або заборонити собі солодощі, якщо хочеш схуднути, натомість налягти на фреші. І планка, обов’язково потрібна планка — це найкраща вправа для всього тіла.
10 тисяч українців і українок завдячують Віктору Мандзяку та його команді тим, що їхнє тіло виглядає так, як вони мріяли. Професійний тренер та фітнес-блогер, якого читають понад 500 тисяч на Facebook та понад 350 тисяч в Instagram, руйнує міфи навколо схуднення і переконаний, що в першу чергу на схуднення потрібно налаштувати думки, а потім підтягнеться й тіло.
Ґленн Лівінґстон. «Ніколи більше не переїдайте. Мисліть струнко»
«Я колишній товстун з дуже поганою спадковістю… Чоловік, що мало не довів себе до смерті переїданням, попри численні попередження лікарів. І який звик вважати себе безсилим перед піцою, шоколадом, пончиками, пастою, картопляними чіпсами і практично всім, що добре смакувало», — ділиться власним досвідом психолог Ґленн Лівінґстон.
Він багато років намагався схуднути, втримати вагу, полюбити себе струнким, але весь час щось йшло не так.
Лівінґстон проаналізував харчові звички понад 40 тисяч людей — виявляється, існують певні об’єктивні причини і закономірності, які не дають людям схуднути або почати виглядати так, як вони хочуть. Але їх можна подолати. Перепрограмувати себе за допомогою маленьких кроків: перестати звинувачувати себе, якщо щось піде не так, взяти на себе повну відповідальність за своє харчування та перестати рахувати, скільки днів вам вдається харчуватися правильно.