Як виявляється дефіцит заліза і що з ним робити

Правила сбалансованого раціону від відомого українського дієтолога

Дефіцит заліза — форма анемії, яка часто опиняється у полі зору дієтолога. Сьогодні разом із зірковою українською дієтологинею Наталею Самойленко говоримо про залізодефіцитну анемію — найбільш розповсюджений тип цієї хвороби.

Прояви:

Слабкість та зниження переносності фізичних навантажень (відчуття серцебиття);

Спотворений смак і нюх (бажання їсти крейду, крохмаль, подобається запах бензину, мокрого асфальту);

Біль, печіння і згладженість сосочків язика;

Сухість шкіри, болючі тріщини в кутиках рота;

Пошкодження нігтів (бліді, крихкі, з нерівностями) і волосся (тонке, ламке, з роздвоєними кінчиками, легко випадає).

Підтвердити залізодефіцит (явний чи прихований) можна за результатами загального аналізу крові та рівнем феритину. І тут важливо зазначити, що раціоном ми не лікуємо цю хворобу. Залізодефіцитна анемія — це діагноз, що потребує консультації лікаря та призначення відповідного лікування.

Чи можливо уникнути залізодефіциту?

Так, повноцінний різноманітний раціон щодня та знання деяких секретів засвоєння заліза гарантують значні запаси й уникнення дефіцитного стану за умови здорового шлунково-кишкового тракту.

Продукти — рекордсмени за вмістом заліза:

1. Тваринного походження (біодоступність заліза 17-22%): яловича та куряча печінка та інші субпродукти, баранина та яловичина, птиця, риба сімейства лососевих та  консервовані морепродукти.

2. Рослинного походження (біодоступність заліза 5-7%): гарбузове насіння, мигдаль, цілозернова вівсяна крупа, гречка, приготована зі шкіркою картопля, батат і пастернак, бобові (квасоля, нут, сочевиця), тофу, шпинат та сухофрукти (курага й родзинки).

Всмоктуванню заліза сприяє вітамін С. Це означає, що додавання до страви свіжого салату, зелені або ягід як десерт до обіду створює відмінну комбінацію з вищепереліченими продуктами.

І навпаки, перешкоджають засвоєнню заліза молочні продукти, соєвий білок, речовини, що містяться у чаї, каві, какао, фітинова кислота з зернових. Пам`ятайте, що профілактика — це про щоденну сумлінну працю й дисципліну, але це завжди легше й цікавіше, ніж боротися з наслідками дефіцитів у вигляді хвороб.


Реклама

Популярні матеріали

10 фільмів, які варто передивитися цієї осені


Одна сумка, яку полюбили всі модниці цієї осені


Благодійні ініціативи до місяця обізнаності про рак молочної...


Читайте також
Популярні матеріали