Одне з топових питань, що стосуються харчування під час війни, звучить так: «Чому під час війни дуже хочеться солодкого?»
Українська нутриціологиня Ганна Пархоменко відповідає, що причина одна — фізіологія. Дослідження, проведене на базі Каліфорнійського університету, ілюструє вміння цукру (у порівнянні з цукрозамінником аспартамом) знижувати рівень кортизолу (гормону стресу) та зменшувати прояви стресу: занепокоєння, душевний біль, безсоння, прокидання о 5-й ранку і т.д.
Науці також відомо про здатність глюкози стимулювати утворення дофаміну — поліпшувати самопочуття. Цукор і цукровмісні продукти знижують кортизол і стимулюють утворення дофаміну. От чому ми зараз тягнемося по цукор. Тіло шукає найкоротшого шляху до щастя. Хоч на мить.
Звичайно ж, це зовсім не означає, що ми отримали індульгенцію для безконтрольного поглинання шоколадних батончиків або горішків зі згущеним молоком. Намагайтеся думати про наслідки та вчасно активувати усвідомленість, якщо ви опинилися сам на сам з улюбленим десертом.
Існує п’ять дієвих рекомендації про те, як їсти солодощі та не порушити вуглеводний обмін. Їх схвалюють світові дієтологи та лікарі.
5 рекомендації, як їсти солодощі та не порушити вуглеводний обмін
- Намагайтеся приймати їжу регулярно, з інтервалом у 3-4 години, щоб не доводити організм до стану сильного голоду і, як наслідок, різких перепадів рівня цукру в крові. А також виключіть окремі солодкі перекуси між прийманнями їжі.
- Кожному прийманню солодкого має передувати повноцінна білкова страва (м`ясо, риба, яйця, кисломолочні продукти, сир) — у цьому разі білок знизить глікемічний індекс швидких вуглеводів і пом`якшить наслідки.
- Підходьте дуже вибірково до вибору десертів. Дивіться на склад, прагніть максимально природного походження його інгредієнтів. До того ж зараз є достатня кількість солодощів на природних аналогах цукру (сахарозі, сиропі стевії).
- Пам`ятайте про фізичні навантаження, піші прогулянки на свіжому повітрі, активний спосіб життя — саме вони спалюють зайву енергію, що залишається від солодощів (і забезпечує зайву вагу).
- Для повного спокою хоча б раз на рік перевіряйте свій рівень цукру в крові (найточніший аналіз називається «глікозильований гемоглобін», його норма 3,5–5,5 ммоль/л), щоб розуміти, що ваш вуглеводний обмін у нормі й ніщо не заважає вам насолоджуватися смаками, які пропонує нам життя!