Жир жиру — нерівня! І щоб забезпечити собі здоровий завтрашній день — це не зовсім про «знежирений» раціон. Давайте трошки протремо засмальцьовані «рожеві» окуляри та роздивимось реальну картину навколо цієї теми. Поїхали.
Ненасичені жири, які є рідкими при кімнатній температурі, вважаються найбільш корисними, оскільки вони можуть покращити рівень «хорошого» холестерину в крові, зменшити запалення. Ненасичені жири переважно містяться в продуктах рослинного походження, таких як рослинні олії, горіхи та насіння.
Основні джерела жирів:
Поліненасичені (багаті омега-3 та омега-6 жирними кислотами)
• Омега-6: кукурудзяна олія, соняшникове насіння та олія, сафлорова, соєва, арахісове масло, кунжут та кунжутна олія, виноградних кісточок, волоський горіх та олія,
• Омега-3: риб’ячий жир (оселедець, лосось), насіння чіа та олія, насіння льону та лляна олія
Відмінним способом отримання омега-3 жирів є вживання жирної риби 2-3 рази на тиждень.
Мононенасичені
Омега-9: авокадо, оливки.
Насичені
Сало, кокосова олія та масло, пальмова олія, вершки, сир, жир тваринного походження (м’ясо, шкірка)
Рекомендовано отримувати менше 10 % добового раціону щодня з насичених жирів.
Виключати зовсім із щоденного вжитку не варто. Як же без національної гордості як сало в житті українця? Тут головне — міра.
Трансжири
Фаст фуд, кондитерські вироби, продукти промислової обробки.
Трансжири можуть мати шкідливий вплив на здоров’я навіть у невеликих кількостях — на кожні додаткові 2 % калорій від щоденного споживання трансжиру, ризик ішемічної хвороби серця зростає на 23 %.
Більшість людей вживають недостатньо корисних ненасичених жирів. 8-10 % щоденних калорій повинні надходити з поліненасичених жирів, і є дані, що вживання більше поліненасичених жирів — до 15 % добових калорій — замість насичених жирів може знизити ризик серцевих захворювань.
Не бійтесь жиру, бійтесь не розуміти, який різновид та вплив він несе за собою.