«Хліб — всьому голова» — впевнені, що кожен хоча б раз чув це прислів`я. З давніх-давен хлібу приділялась неабияка увага, з ним пов`язано багато народних традицій та звичаїв. І багато для кого він є невіддільною складовою чи не кожного прийому їжі. Наскільки цей продукт є нутрітивно цінним для нас, сьогодні пропонуємо розібратись разом із зірковою дієтологинею Наталею Самойленко.
Вуглеводи в хлібові: корисні чи шкідливі?
Вуглеводи є основною поживною складовою хліба. Проте корисними для нас вони є лише у випадку використання цілозернового зерна при приготуванні хліба. Адже при обробці зерна поверхнева його оболонка, яка містить найбільшу кількість корисної нам клітковини, руйнується. Лишається лише внутрішня частина зернини, яка складається здебільшого з крохмалю.
Такі прості вуглеводи швидко засвоюються, проте мають невелику харчову цінність, швидко підіймають рівень глюкози в крові, внаслідок чого, при зловживанні, підвищується ризик розвитку ожиріння та цукрового діабету в майбутньому.
Чому ж цільні зерна є настільки корисними?
Якщо при приготуванні хліба використовуються цільні зерна, то зберігаються всі складові зернини: зовнішня оболонка, зародок та ендосперм. Саме в такому поєднанні зерно є джерелом необхідних нам нутрієнтів: вітамінів групи В (в тому числі фолієвої кислоти), заліза, магнію, селену та клітковини. Клітковина стимулює перистальтику кишківника, має детоксикаційну функцію, може знижувати ризик розвитку серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу, гіпертонічної хвороби, раку товстої кишки, ожиріння та ін. Цільні зерна є також чудовим джерелом рослинного білка.
Чи можна їсти хліб, якщо хочете схуднути?
І так, і ні. Універсальної відповіді для кожного немає, адже для того, щоб оцінити доцільність вживання хліба, необхідно знати, чи добре функціонує ваш вуглеводний обмін. Адже інколи вживання навіть корисних видів хліба може повпливати на бажаний результат. Але пам`ятайте, що все добре в міру. Тому якщо у вас немає протипоказів до вживання хліба, відмовляти собі в декількох його шматочках немає потреби.
Сьогодні на полицях супермаркетів лежить така кількість різних видів хліба, що постає питання: «Який обрати?».
Важливі правила:
Відмовтесь від вживання білого хліба та такого, що готується з оброблених зерен.
Обирайте цілозернові варіанти, або ж хліб, виготовлений з пророщених зерен. Чудовим варіантом є також вівсяний, висівковий та хліб з льону.
Якщо ж вам діагностували непереносність глютену, обирайте безглютеновий хліб.
Звертайте також увагу на кількість підсолоджувачів та обирайте хліб з найменшою їх кількістю.