Протягом життя наше тіло змінюється. Це нормальний біологічний процес дорослішання, який супроводжується певними віковими особливостями. На жаль, у нашому суспільстві існує певна стигматизація старіння. Однак, приймаючи той факт, що вікові зміни — це природно, потрібно робити для свого тіла достатньо вже зараз, аби відтермінувати так зване «вторинне старіння», викликане епігенетичною прошивкою — зовнішніми факторами.
Зірковий український дієтолог Наталя Самойленко розповідає про фактори, які сприяють роботі механізмів старіння, а також про корисний anti-age раціон для кожної дівчини.
Основні чинники-прискорювачі старіння:
UV-випромінювання
Забруднене повітря
Паління
Бідна на поживні речовини дієта. Раціон з високим вмістом обробленої їжі, цукру та нездорових жирів може сприяти хронічному запаленню, яке пов’язане з віковими захворюваннями, такими як діабет, серцево-судинні захворювання та онкологія
Хронічний стрес
Малорухливий спосіб життя
Нестача сну
На противагу так званим синергістам (підсилювачам) є антагоністи — антиоксиданти, молекули, які допомагають захистити організм від пошкоджень та вільних радикалів.
Вітамін С
Є водорозчинним антиоксидантом, який відіграє вирішальну роль у синтезі колагену, загоєнні ран та імунній функції. Він міститься в багатьох фруктах і овочах, включаючи цитрусові, ягоди, ківі, диню, манго, ананас, папаю, перець, броколі, шпинат і помідори.
Вітамін Е
Є жиророзчинним антиоксидантом, який допомагає захистити клітинні мембрани від окисного пошкодження. Він міститься в горіхах, насінні, рослинних оліях і зелених листових овочах.
Бета-каротин
Є типом каротиноїду, який перетворюється на вітамін А в організмі. Це допомагає захистити шкіру від прямого впливу сонячних променів, сприяє здоров’ю очей і підтримує імунну функцію. Переважно міститься в оранжевих і жовтих фруктах, овочах, таких як морква, солодка картопля, манго, абрикоси.
Флавоноїди
Це різноманітна група рослинних антиоксидантів, які мають протизапальні властивості. Містяться у багатьох фруктах, овочах, горіхах, насінні та зернових, ягодах (найбільше у дикорослих темних), цитрусових, яблуках, цибулі, капусті, броколі, соєвих бобах і темному шоколаді.
Лютеїн та зеаксантин
Каротиноїди, які важливі для підтримки здорового зору та захисту очей від пошкоджень, спричинених синім світлом. Вони містяться в темно-зелених листових овочах, таких як шпинат, листова капуста та зелень, а також у броколі, зеленому гороху, кукурудзі та яйцях.