Про молоко існує безліч суперечливих фактів. Наприклад, що воно викликає набряки і водночас незамінне за застуди, що воно провокує акне і водночас дуже корисне для жіночого здоров`я, що від нього товстішають, як від шматка торта... Сьогодні разом із відомою українською дієтологинею Наталею Самойленко ми остаточно розберемося з усіма нюансами і кожна зможе вирішити для себе, чи залишати цей продукт у раціоні.
Молоко — напій не для дорослих? Частково правда, проте є нюанси. З одного боку, цей продукт багатий кальцієм, вітамінами групи В, магнієм, цинком. З іншого — це досить калорійний продукт, який у разі зловживання збільшує ризик розвитку діабету 2-го типу, серцево-судинних захворювань та метаболічного синдрому. Також великий відсоток людей страждає на непереносність лактози.
Тому сучасна харчова індустрія пропонує безліч альтернатив, таких як безлактозне, злакове (гречане, вівсяне, рисове), горіхове (мигдальне, кокосове, кеш’ю), фруктове (бананове) та інші.
Яке ж молоко корисніше?
1. Навіть якщо ви вже вийшли з грудного віку, молоко може бути у вашому раціоні.
2. Безлактозне молоко — популярний варіант для людей з непереносністю лактози, адже містить доданий фермент лактазу, який розщеплює лактозу та не викликає порушень з боку шлунково-кишкового тракту. За своїми поживними властивостями майже не відрізняється від звичайного молока (звісно, тут справа у складі), але, на відміну від нього, підходить більшості.
3. Якщо ви обираєте для себе рослинне молоко, читайте етикетку. Певні види рослинного молока додатково насичують кальцієм, вітаміном D, але і цукром. Тому уважно слідкуйте за складом та обирайте продукт з малою кількістю або ж взагалі без додавання цукру.
4. Тваринне молоко має високий інсуліновий індекс. Якщо ви маєте інсулінорезистентність чи метаболічний синдром, потрібно виключити або частково обмежити споживання коров’ячого молока.
Надаючи перевагу рослинному, обирайте чистий склад, адже дієта при діабеті потребує контролю кількості цукру в раціоні.
Пам`ятайте, що молоко — це не обов’язковий продукт у раціоні. Ви можете знайти альтернативне джерело кальцію та білку з інших продуктів.