Незважаючи на те що багато хто з нас знає про користь риби, м`ясо в нашому раціоні набагато перевищує кількість рибних страв. Зірковий український дієтолог Наталя Самойленко нагадує, що риба — це в першу чергу джерело високоякісного білка. Риба впливає не тільки на об’єм талії, але й на різні органи тіла та функції, включаючи печінку, мозок, і навіть регулює якість сну.
Риба насичена омега-3 жирними кислотами і вітамінами, такими як D і B2 (рибофлавін). Крім того, риба багата на кальцій і фосфор, а також є чудовим джерелом мінералів, таких як залізо, цинк, йод, магній і калій. Дієтолог підкреслює, що рекомендована норма вживання риби як частини здорового раціону — принаймні два рази на тиждень.
Риба для здоров’я серця та мозку
Риба є важливим джерелом омега-3 жирних кислот, які підтримують наше серце і мозок здоровими. Важливо пам’ятати, що наш організм не виробляє омега-3 жирні кислоти, тому ми повинні отримувати їх з їжею. Вони містяться в усіх видах риби, але особливо багато їх у жирній рибі: лососі, форелі, сардинах, оселедці, скумбрії, тунці.
Вживання риби допоможе:
Підтримувати здоров’я серця, знижуючи кров’яний тиск, зменшуючи ризик раптової смерті, серцевого нападу.
Підтримувати роботу мозку, зорового апарату та нервової системи у плоду під час вагітності.
Знизити ризик депресії, хвороби Альцгеймера, деменції та діабету.
Запобігати запаленню і ризику появи артриту.
Зменшувати передменструальний синдром у жінок.
Не варто також забувати, що коефіцієнт користі продукту може змінюватися залежно від способу приготування та подачі. Тому рекомендовано не засмажувати рибу до чорних кірок для запобігання утворенню продуктів глікації — головних винуватців старіння. Вагітним жінкам варто уникати вживання сирої риби (тартар, суші).