Гарбуз має бути в осінньому та зимовому раціоні кожної жінки. Він не тільки прекрасно стимулює захисні сили організму, але й робить шкіру красивою, чистою, усуває її вади. Зірковий український дієтолог Наталя Самойленко розповідає, що продукт, який так і манить своєю яскравістю, виділяється серед інших «побратимів» та однаково смакує як в комбінації з оливковою олією, так і з корицею. До того ж гарбуз — одне з найвідоміших джерел бета-каротину, потужного антиоксиданту, який організм перетворює у вітамін А.
Ваші очі
Гарбуз містить лютеїн та зеаксантин, які запобігають розвитку катаракти та можуть сповільнити розвиток макулярної дегенерації. Одна чашка гарбуза може забезпечити 200% рекомендованої добової норми вітаміну А, що допомагає бачити чітко, особливо в умовах недостатнього освітлення.
Ваш імунітет
Окрім бета-каротину гарбуз містить вітаміни С, Е, залізо та фолієву кислоту — усі вони сприяють покращенню імунітету, прискоренню загоєння ран.
Гарбузова олія допомагає боротися з бактеріальними та грибковими інфекціями. Крім того, в гарбузі міститься майже 20% рекомендованої добової норми вітаміну С, що може допомогти швидше одужати при застуді.
Ваш артеріальний тиск
Наявність у м’якоті калію має вирішальне значення для зниження артеріального тиску, а несмажене та несолоне насіння наповнене мінералами (в першу чергу цинком) та рослинними стеринами, що підвищують рівень ліпопротеїдів високої густини («хорошого» холестерину) та допомагають регулювати показники тиску.
Ваша ситість
Завдяки вмісту клітковини вживання гарбуза сприяє травленню та надовго зберігає відчуття ситості.
Ваш сон
Гарбузове насіння містить триптофан — амінокислоту, яка допомагає виробляти таку хімічну речовину, як серотонін. Окрім гарного настрою та відчуття радості він сприяє міцному та якісному сну.
Ваша шкіра
Антиоксидантна сила бета-каротину допомагає боротися з процесами старіння за рахунок захисту від ультрафіолетових променів, знімати запалення, завдяки чому ваша шкіра та тіло в цілому будуть почуватися краще.
І пам’ятайте, що цей суперфуд у раціоні здорової людини — це не зовсім про гарбузове лате чи мафін. Обмежуйте доданий цукор, оброблені продукти та ароматизатори. Обирайте корисніші варіанти у вигляді запеченого гарбуза, пюре, хумусу або супу.