Чи дійсно є їжа, яка зігріває у холодну пору року?

Відповідає відомий український дієтолог Наталя Самойленко

Набір поживних речовин у їжі має бути незалежно від того, що показує термометр за вікном — плюс чи мінус, а блекаут не відміняє потреби у повноцінності раціону. Звісно, якщо немає можливості поїсти здорової їжі, то краще отримати енергію з продуктів доступних, аніж голодувати.

Але доступність має поєднуватися з безпечністю: слідкуйте за якістю того, що споживаєте. Не шкодуйте викидати те, що зіпсувалось або має підозрілий вигляд та запах. У період холодів більше значення має сезонність та спосіб приготування.

Робіть акцент на теплій подачі — відварюйте або запарюйте крупи, супи, замість свіжих салатів готуйте овочеві рагу. Консерви тримайте напоготові та використовуйте, однак робіть періодично заготовки зі свіжого м’яса/риби та, коли з’являється світло, готуйте. Воду кімнатної температури підігрівайте або змішуйте з кип’яченою з термоса.

Обережно: алкоголь не зігріває. Він дає уявне відчуття «розтікання» тепла по тілу, однак, розширюючи периферичні судини, якраз сприяє швидшій втраті тепла. Тому, поки свідомість затьмарена ейфорією від такої омани, є небезпека обмороження.

Тому правило номер 1. 

Не будьте голодними. Технічно будь-яка їжа здатна прискорити енергетичний обмін, однак не робіть смітник зі свого тіла і піклуйтеся про нього за рахунок користі того, чим годуєте та поїте. Слідкуйте за наповненням тарілки, а також за регулярністю харчування. Не допускайте дуже довгих пауз.

Правило номер 2. `

Уникайте складних заправок та соусів, які ще й можуть швидко зіпсуватися. Додавайте смаку спеціями та прянощами.

Правило номер 3. 

Рухайтеся. От якраз робота м’язів зігріває. Наша активність потребує такої ж уваги, як і раціон. Використовуйте будь-яку можливість, аби виявитися після нашої перемоги фізично сильнішою людиною, аніж раніше. Для цього необов’язкові додаткові витрати. Тільки адекватно оцінюйте свої дані, щоб не було травм.

Правило номер 4. 

Добре одягайтеся. Відповідно до погоди.


Реклама

Популярні матеріали

Пампухи до Різдва: готуємо традиційну українську страву


Новорічний френч: трендовий святковий манікюр


Це база: чорні пуховики, які ніколи не вийдуть з моди


Читайте також
Популярні матеріали