Аюрведичний чай для швидкого зміцнення імунітету

Від індійського шеф-кухаря Анхіти Дхонді

Сезон застуд у самому розпалі: організм ще не встиг адаптуватися до погіршення погодних умов, тому швидко здає позиції під атакою вірусних захворювань. Способів зміцнити імунітет є безліч. Однак найкращі з них — перевірені часом, натуральні, з використанням рослин і продуктів, які надають енергію, додають сил і роблять захист організму непробивним.

Сьогодні ми скористаємося порадами індійського шеф-кухаря Анхіти Дхонді, яка навчалася в школі Le Cordon Bleu і популяризує зороастрійську кухню, і приготуємо смачний імуномодулювальний напій, який вона сама називає «аюрведичний відвар».

Який чай підвищує імунітет?

У сезон застуд або підвищених навантажень Анхіта рекомендує вживати цей теплий напій двічі на день. Завдяки вмісту свіжої куркуми, яка має потужні протизапальні та антиоксидантні властивості, чорного перцю, що покращує засвоєння куркуміну, а також «теплих» спецій (імбир, гвоздика, кориця, кардамон), які традиційно використовуються в аюрведі для підтримки травлення і зміцнення організму разом з базиліком, цей напій набуває статусу суперфуду.

Готуємо теплий напій для імунітету

Інгредієнти (приблизно на 2 порції)

500 мл фільтрованої води

1 «кубик» (≈ 2-3 см) свіжої куркуми, очищеної та злегка розчавленої

1 «кубик» (≈ 2-3 см) свіжого імбиру, очищеного і злегка розчавленого

4–5 штучок чорного перцю горошком (злегка розчавити)

3–4 гвоздики

1 паличка кориці або ½ ч. л. порошку кориці

1–2 шт. кардамону (можна зеленого або чорного moti elaichi)

Кілька листків базиліку (тулсі) — 6–10 листочків

½ ч. л. меду або на смак (додається після приготування)

За бажанням: щіпка необробленого жовтого тростинного цукру 

Який чай підвищує імунітет

Приготування теплого напою для імунітету

  1. Поставте воду на вогонь і доведіть до кипіння.
  2. У киплячу воду додайте розчавлені куркуму та імбир.
  3. Додайте чорний перець, гвоздику, корицю, кардамон, листя базиліку. Зменште вогонь і варіть все разом приблизно 20–30 хвилин до появи аромату і легкого забарвлення води. 
  4. Процідіть напій, переливши в чашку або чайник.
  5. Коли напій охолоне до теплого стану, додайте мед і добре розмішайте.

Реклама

Популярні матеріали

Шкіряні рукавички — головний аксесуар сезону осінь-зима 2025...


Плейлист Lida Lee: 12 пісень про жінку, яка приймає себе


Що подивитися у листопаді: фільми, серіали та шоу, які не можна...


Читайте також
Популярні матеріали