Продукти з високим вмістом води не тільки допомагають підтримувати водний баланс, але також сприяють збереженню відчуття ситості надовго через те, що поєднують вологу і клітковину, що робить їх корисними для контролю ваги та артеріального тиску.
10 продуктів з найбільшим вмістом води:
Огірок — 96% води
Практично суцільна рідина плюс трохи клітковини та вітамін К. Свіжі огірки містять лігнани (речовини рослинного походження) — ларицирезинол, пінорезін і секоїзоларіцирезін. Вони одночасно є антиоксидантами, мають протизапальні властивості та сприяють запобіганню серцево-судинних захворювань. Відмінний продукт для салатів і легких перекусів.
Кавун — 95% води
Кавун на 95% складається з води, все інше — незначна кількість клітковини, вітамін С, червоні пігменти каротиноїди та лікопен, амінокислоти аргінін і цитрулін. Хоч і в невеликій кількості, проте в кавуні присутні всі 19 вітамінів і 11 мінералів.
Салат-латук (ромен, айсберг) — 95–96% води
В арсеналі кожного салату міститься велика кількість клітковини, кальцію, магнію, фолієвої кислоти, калію, заліза і вітаміну С. Вони допомагають організму виробляти гормони радості, а також регулюють кортизол — гормон, який виробляється при стресах. Приємний бонус: листова зелень знижує тягу до солодкого.
Персик — 89% води
Соковитий фрукт з антиоксидантами і клітковиною підтримує не тільки красу шкіри й баланс травної системи, але і допомагає продовжити інтенсивність шоколадної засмаги після відпустки завдяки бета-каротину в складі.
Броколі — 89% води
Броколі, мабуть, можна назвати одним із найкорисніших овочів, адже саме цей продукт ефективний у боротьбі з раковими пухлинами, при очищенні організму від шкідливих речовин, токсинів і вільних радикалів.
Окрім того, цей зелений овоч допомагає вилікувати розлади шлунка, поліпшити травлення, зміцнити кісткові тканини, а також він незамінний для догляду за шкірою і підтримки молодості та краси.
Кабачок — 94% води
Окрім того що в одному кабачку середнього розміру міститься всього 7 г вуглеводів, так цей продукт ще ідеально підходить для приготування величезної кількості апетитних страв. Похвалитися цей овоч може не тільки низьким вмістом вуглеводів, але і відмінним набором корисних речовин і вітамінів. Калій, магній, натрій, фосфор, вітаміни B і C — і це далеко не повний список!
Полуниця — 91% води
Можливо, в це важко повірити, але в 8 середніх ягодах полуниці міститься більше вітаміну С, ніж в одному апельсині. Про те, що вітамін С — один із надпотужних антиоксидантів та імуностимуляторів, і говорити не потрібно. Крім того, в присутності вітаміну С краще засвоюється залізо, таке необхідне всім міським жителям у боротьбі з анемією. Вважається, що в 6 ягодах полуниці міститься добова доза вітаміну С.
Диня — 90% води
Дуже соковита, диня багата вітамінами С, РР, групи В. Окрім того, в дині багато калію (це добре для серцево-судинної системи) і фолієвої кислоти (як ви напевно знаєте, вона корисна для вагітних жінок), а також вона містить багато заліза.
Апельсин — 86% води
Попри вміст цукру, апельсин має низький глікемічний індекс завдяки поліфенольним сполукам (геспередину та антоціанаму), каротиноїдам (бета-криптоксантину і лікопену) та харчовим волокнам. Містить вітамін С, тіамін, фолат, калій. Хоч апельсин і не багатий на залізо, однак лимонна кислота та вітамін С у його складі покращують процес засвоєння цього елемента.
Ананас — 86% води
Ананас приблизно на 86% складається з води та на 15% — з моносахаридів. Це означає, що кілька скибочок свіжого ананаса здатні чудово зволожити шкіру зсередини. Також ананас багатий клітковиною і корисними елементами: вітамінами А, В, С, D, PP, міддю, залізом, калієм, цинком, кальцієм, магнієм, йодом, натрієм, фосфором і марганцем. Ще ананас містить велику кількість триптофану — речовини, яка сприяє природному виробленню серотоніну, який називають гормоном щастя.